Niska temperatura wina
Chłodniejszy trunek pachnie mniej intensywnie, a cieplejszy na odwrót. Niska temperatura uwydatnia kwasowość oraz cierpkość, a łagodzi odczucie słodyczy i alkoholu oraz pozwala dłużej zachować bąbelki w butelce i kieliszku.
Wysoka temperatura wina
Wysoka temperatura sprawia, że wino wydaje się mniej kwaśne i mniej cierpkie, a za to bardziej słodkie i mocniejsze. A zatem stopień wychłodzenia zależy od tego, co chcemy w winie uwydatnić, a co z niwelować.
Temperatura podawania win
- Białe wina schładzamy do 8–14 st. C. Im cięższe, starsze i mniej aromatyczne, tym powinny mieć wyższą temperaturę.
- Czerwone cięższe, np. Cabernet Sauvignon wychładza się do 18 st. C, a lżejsze, np. Pinot Noir, nawet do 14 st. C. Tak więc obiegowa opinia o podawaniu win czerwonych w temperaturze pokojowej nie jest prawdziwa. Starsze wina czerwone warto też na kilka godzin przed podaniem przelać do karafki. Dzięki temu będą miały większą styczność z powietrzem i bardziej rozwiną swój bogaty smak i aromat.
- Różowe wina powinny mieć temperaturę 8–12 st. C.
- Wina musujące zaleca się schładzać do 6–8 st. C. Aby taką temperaturę osiągnęły, trzymamy je godzinę lub dwie w lodówce i otwieramy tuż przed podaniem. Jeśli wino nie będzie od razu otwierane, można je postawić na stole w specjalnym kubełku wypełnionym lodem.