Tarta na pięć sposobów

Tarta to kruche ciasto z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Przepisów na tartę jest tyle, ile tylko jest w stanie stworzyć wasza wyobraźnia, bowiem kruche ciasto można wypełniać dowolnym składnikami, według własnych upodobań. Dla poszukujących inspiracji mamy pięć ciekawych przepisów na tarty.

Tarta to kruche ciasto z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Przepisów na tartę jest tyle, ile tylko jest w stanie stworzyć wasza wyobraźnia, bowiem kruche ciasto można wypełniać dowolnym składnikami, według własnych upodobań. Dla poszukujących inspiracji mamy pięć ciekawych przepisów na tarty.

We-Dwoje.pl proponuje pięć przepisów na tartę. Trzy na słodko i dwa na wytrawnie.

 

Tarta z truskawkami i galaretką

Tarta z truskawkami to jedna z najpopularniejszych tart. Jest niezwykle prosta w wykonaniu oraz bardzo smaczna, a do tego wygląda pięknie!

Spód: 

200 gramów mąki
100 gramów zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru

Wypełnienie:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 galaretka truskawkowa
świeże truskawki

Przygotowanie:

Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy i łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym masłem. Dodajemy jajko oraz wanilię i zagniatamy. Można to zrobić w mikserze na wolnych obrotach. Z gotowego ciasta zagniatamy kulę, którą następie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, a następnie przenosimy na formę tarty (średnica 24 centymetry). Brzegi ciasta mogą odrobinę wystawać z formy i należy je dobrze docisnąć. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Pieczemy przez 15-20 minut. Po upieczeniu spodu, studzimy ciasto.

Następnie przygotowujemy budyń, który po ostudzeniu wylewamy na spód tarty. Na nim układamy świeże truskawki, które zalewamy przygotowaną uprzednio i tężejącą już galaretką (do jej przygotowania używamy 2/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu). Odstawiamy do stężenia galaretki i gotowe!

 

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami i odrobiną cynamonu, podana, gdy jest jeszcze ciepła z dodatkiem lodów waniliowych, to doskonały deser do popołudniowej kawy.

Spód:

1 żółtko
100 gramów masła
200 gramów cukru
200 gramów mąki

Wypełnienie:

jabłka
cynamon

Przygotowanie:

Z przesianej mąki, zimnego, pokrojonego na kawałki masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto. Uformuj kule, zawiń w folię aluminiową i na pół godziny włóż do lodówki.

W tym czasie obierz jabłka, pokrój na cienkie plasterki i wraz z cukrem i cynamonem wrzuć na chwilę na patelnię. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę tarty. Wyłóż je przygotowanymi jabłkami. Piecz ok. 30 min. W piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni.

 

Tarta z żurawiną lub borówką amerykańską

Tarta z dowolnymi owocami typu żurawina, borówka czy jagody, przyprószona cukrem pudrem to nie tylko pyszny słodki deser, ale i zdrowa przekąska. A do tego jest niezwykle prosta do zrobienia!

Spód:

1 opakowanie ciasta francuskiego

Wypełnienie:

świeże żurawiny, borówki lub jagody

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Gotowym ciastem francuskim wykładamy formę tarty. Na spód sypiemy cienką warstwę bułki tartej, która wchłonie sok z owoców. Układamy dowolne owoce. Zapiekamy około pół godziny. Po ostygnięciu, tartę posypujemy cukrem pudrem. To wszystko! Gotowe!

 

Tarta z cukinią, kurczakiem i mozzarellą

Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno tarta z kawałkami kurczaka, grillowaną cukinią, mozzarellą i ziołami to propozycja dla osób preferujących tarty wytrawne.

Spód:

250 gramów mąki
125 gramów zimnego masła 
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli 

Wypełnienie:

250 gramów piersi z kurczaka
1 mała cukinia
2 opakowania mozzarelli
zioła
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku

 

 

Przygotowanie:

Składniki na spód tarty zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie tarty.

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na patelni z
preferowanymi przyprawami. Cukinię kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą z oliwą i nacieramy przeciśniętym czosnkiem.Tak przygotowane warzywo obsmażamy, grillujemy lub zapiekamy w pierniku.

Schłodzonym ciastem wykładamy formę tarty i zapiekamy je 15 minut w temperaturze 180 stopni. Dodajemy wypełnienie, na wierzchu którego układamy pokrojoną mozzarellę i posypujemy ziołami. Całość zapiekamy kolejne 15 minut.

 

Tarta z mięsem mielonym, sosem pomidrowym i żółtym serem

Tarta z dodatkiem mięsa mielonego i sosu pomidorowego to danie na tyle sycące, że z powodzeniem może zastąpić obiad.

Spód:

250 gramów mąki
125 gramów zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli 

Wypełnienie:

250 gramów mięsa mielonego
sos pomidorowy
żółty ser lub mozzarella, według upodobań
zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

Z podanych składników na spód, zagniatamy ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie tarty. Mięso mielone obsmażamy, dodajemy sól, pieprz. Olewamy tłuszcz. Dodajemy sos pomidorowy oraz wybrane zioła.

Ciasto zapiekamy przez około 15 minut w temepraturze 180 stopni. Dodajemy do niego wypełnienie, a wierz obficie pokrywamy żółtym serem lub mozzarellą. Jeśli zostało nam odrobinę ciasta, możemy z niego wykonać ozdobne paski na wierzchu tarty. Całość zapiekamy przez kolejne 15 minut.

Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (8)
KOMENTARZE (8)
Gość We-Dwoje.pl/8 miesięcy temu
Masakra, gdybym przeczytała wczesniej opinie nie piekłabym,normalnie cukrzyca 500 po tym cieście,skasuj ten przepis bo potrujesz ludzi!!
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
OKROPNA!!!! Ciasto po wyjęciu z lodówki strasznie się kruszy, po upieczeniu jest twarde jak kamień i mocno przesłodzone!!!! Odradzam!
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
robilam 2 razy i dwa razy klapa,ciasto po wyjeciu z lodowki nie dalo sie rozwalkowac cale sie kruszylo.za drugim razem dalam troche wody do ciasta to wyszedl zakalec moze ktos powie co zrobilam zle
POKAŻ KOMENTARZE (8)