Tamarillo – nietypowy owoc

Tamarillo wyglądem i smakiem przypomina pomidora. Nie jest tak słodki i smaczny jak inne owoce egzotyczne, ale dzięki temu ma najszersze zastosowanie spośród owoców tropikalnych.

tamarillo

Fot. Fotolia

Tamarillo – co to za owoc?

Tamarillo jest znane także jako Cyfomandra grubolistna, zgrabka burakowata i pomidor drzewiasty. Pochodzi z Ameryki Południowej. Podejrzewa się, że pierwotnie tamarillo rosły na terenach od Argentyny do Wenezueli. Obecnie jest uprawiany m.in. w Brazylii, Kenii oraz w Nowej Zelandii gdzie cieszy się największą popularnością.

Swoją nazwę zawdzięcza nowozelandzkim handlowcom, którzy chcieli odróżnić tamarillo od pomidora z którym jest spokrewniony.

Owoce tamarillo wielkością przypominają śliwkę i występuje w 8 odmianach barwnych z czego najbardziej rozpowszechniona jest czerwona.

Zobacz także: Jak przetwarzać pomidory?

Tamarillo – wartości odżywcze

Podobnie jak inne owoce tropikalne, tamarillo jest bogate w witaminy i mikroelementy. W 100 gramach owocu, jednej sztuce, znajdują się 33 kcal. Najbogatsze są w potas, witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i C. Zawierają 85% wody i 5% cukru.

Jak jeść tamarillo?

Tamarillo z wyglądu przypomina pomidora. Czerwonobrązowa skórka skrywa galaretowany czerwony miąższ w którym znajdują się liczne nasiona.

Aby móc przygotować tamarillo należy go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Usunięcie skórki jest bardzo ważne, ponieważ jest ona dość gorzka smaku, podobnie jak blisko przylegający do niej miąższ.

W smaku przypomina zaprawionego pieprzem pomidora, lecz jest on niego delikatniejszy i bardziej słodki, dlatego polecany jest z cukrem.

Tamarillo jest wykorzystywane w kuchni zarówno jako warzywo i owoc. Można do dodawać do sałatek owocowych i warzywnych oraz do zup. Zmiksowany tamarillo jest dodawany do drinków. Z owoców można także wykonać sosy, dżemy i soki, a także dodać do lodów. Można nim także zastąpić pomidora na kanapkach.

Tamarillo zmieszane z miodem tworzy orzeźwiający napój.

Domowa uprawa

Tamarillo jest bardzo łatwy w uprawie i bardzo szybko rośnie, dlatego bez trudu można go hodować w domu.

W tym celu należy pestki namoczyć maksymalnie 4 godziny w wodzie i umieścić w ziemi na głębokości 0,5 cm. Jest to drzewko wieloletnie, zaczyna owocować ok. 2-3 lata od wysiania.

Nie jest odporne na mrozy i przesuszenia. Wytrzymuje tylko krótkotrwałe wahania temperatury poza tym potrzebuje stałej temperatury rzędu 20-30 stopni przez cały rok, nie toleruje przeciągów. Można go rozmnażać zarówno przez nasiona jak i ukorzenienie gałązek.

Wymaga regularnego nawożenia, zwłaszcza nawozem bogatym w azot.

Tamarillo – gdzie można je kupić?

Tamarillo można dostać w polskich, dobrze zaopatrzonych sklepach na przełomie zimy i wiosny. Jego cena się waha między 6 a 7 złotych za sztukę. Dojrzałe owoce wyglądem przypominają pomidory i są lekko pomarszczone.

Przejrzałe owoce są nazbyt miękkie natomiast niedojrzałe są twarde i gorzkie w smaku. Ze względu na delikatna skórkę tamarillo możemy przechowywać od 2 dni do tygodnia, można go także zamrozić.

Zobacz także: Galeria owoców egzotycznych

Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (14)
~justyna kosałka/rok temu
Dziękuję bardzo tego potrzebowałam
~gość/rok temu
bardzo aromatyzne
~Mira/rok temu
Nie polecam.Kwasne i gorzkie.Bleeeee
POKAŻ KOMENTARZE (14)