POLECAMY

Tabela temperatur i czasu pieczenia drobiu

Poniższa tabela podpowiada w jakim czasie i temperaturze powinieneś upiec wyśmienitą kaczkę, gęś, kurczaka, bażanta oraz indyka. Pamiętaj jednak, że podane parametry są tylko orientacyjnymi, mogą różnić się minimalnie w zależności od: jakości i świeżości mięsa, wagi drobiu oraz piekarnika.

Tabela temperatur i czasu pieczenia drobiu

Gatunek drobiu

Temp. Pieca w oC

Czas pieczenia w min.

Kurczak

200

60

Kaczka

180

50

Gęś

180

65

Bażant

200

50

Indyk 3,5-4,5 kg

190

150-180

Indyk 5-6 kg

190

210-240

Indyk 6,5 – 8,5 kg

190

270-360

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/6 miesięcy temu
Najlepiej zaopatrzyć się w termometr z sondą i badać temperaturę wewnątrz pieczonego mięsa. Drób 85° w najgrubszym miejscu sąda i finish.
/rok temu
Wiem jedno indyka piekłam w foli w tem. 180 *( przez 95 min. Wyszedł idealny ...
/3 lata temu
gęś 65 min. ??? idiotyzm prędzej 165 debilna tabelka
POKAŻ KOMENTARZE (5)