Tabela temperatur i czasu pieczenia drobiu

Poniższa tabela podpowiada w jakim czasie i temperaturze powinieneś upiec wyśmienitą kaczkę, gęś, kurczaka, bażanta oraz indyka. Pamiętaj jednak, że podane parametry są tylko orientacyjnymi, mogą różnić się minimalnie w zależności od: jakości i świeżości mięsa, wagi drobiu oraz piekarnika.

Gatunek drobiu

Temp. Pieca w oC

Czas pieczenia w min.

Kurczak

200

60

Kaczka

180

50

Gęś

180

65

Bażant

200

50

Indyk 3,5-4,5 kg

190

150-180

Indyk 5-6 kg

190

210-240

Indyk 6,5 – 8,5 kg

190

270-360

Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (7)
KOMENTARZE (7)
~kuku/2 lata temu
gęś 65 min. ???
idiotyzm
prędzej 165

debilna tabelka
~kucharz/2 lata temu
Oby nikomu nie przyszlo do glowy piec ptactwa w mysl tej tabeli, ktora jest chyba z kosmosu
~kol/2 lata temu
w dupę se można wsadzić takie rady. Czas pieczenia zależy od wagi
POKAŻ KOMENTARZE (7)