Aromatyczne i delikatne - zobacz jak przygotować wędlinę z szynkowaru

Szynkowar to dość zapomniany przyrząd kuchenny, dzięki któremu przygotujesz smaczną i aromatyczną wędlinę w zaciszu domu! Sprawdź jak działa i dlaczego warto z niego skorzystać!

/ miesiąc temu
Aromatyczne i delikatne - zobacz jak przygotować wędlinę z szynkowaru fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Wędliny wcześniej peklowane i marynowane w przyprawach, poddane obróbce termicznej w szynkowarze są niezwykle delikatne i smaczne. Mają nieco odmienną strukturę, niż te wędzone, lecz niczym im nie ustępują. Dodatek liścia laurowego, czosnku, suszonych owoców lub warzyw urozmaici smak szynki. Sprawdź jak ją przygotować!

Potrawy z szynkowaru

Oto składniki na potrawę z szynkowaru:

  • ozorki wieprzowe
  • kukurydza
  • groszek
  • pieczarki
  • żelatyna
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • osłonka

Jak zrobić potrawę z szynkowaru?

Ozorki wieprzowe dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze plastry. Peklujemy w osolonej wodzie przez około tydzień. Kroimy warzywa i wkładamy do wcześniej wyparzonych osłonek mięso, warzywa i zalewamy rozpuszczona żelatyną. Zaciskamy dokładnie końce osłonek. Wkładamy do szynkowaru i dusimy w temperaturze niższej niż 70 stopni Celsjusza. Tak przygotowane mięso nadaje się idealnie na kanapki lub jako przystawka.

Wędliny z szynkowaru

Oto składniki na wędlinę z szynkowaru:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • sól peklowa
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić wędlinę z szynkowaru?

Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem. Nadziewamy środek i napełniamy pokrojonymi śliwkami i morelami. Przygotowujemy roztwór soli peklowanej i moczymy w niej schab przez 3 dni. Po tym czasie wkładamy do szynkowaru i zaciskamy wieczko. Wędlinę parzymy w temperaturze niższej niż 70 stopni Celsjusza. Tak przyrządzoną serwujemy na kanapki. Jest świeża przez wiele dni.

Szynka z szynkowaru

Oto składniki na szynkę z szynkowaru:

  • 3 kilo szynki wieprzowej
  • sól peklowana
  • woda przegotowana
  • czosnek
  • liść laurowy
  • jałowiec
  • pieprz

Jak zrobić szynkę z szynkowaru?

Szynkę wieprzową dokładnie myjemy i oczyszczamy. Moczymy we wcześniej przygotowanym roztworze soli peklowej przez 3-4 dni. Przeciśniętym przez praskę czosnkiem nacieramy szynkę. Obkładamy przyprawami. Wkładamy do szynkowaru i zaciskamy dokładnie wieczko. Parzymy w temperaturze niższej niż 70 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Tak przyrządzona szynka jest krucha i delikatna. Idealnie nadaje się do serwowania na stół świąteczny.

Sprawdź inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 tygodnie temu
Robiłam i wyszło smacznie, a porcja starczyła na długi czas :) Ja tylko dodałam jeszcze bulionu warzywnego Krakus, żeby smak był bardziej wyrazisty :)