Sposób na makaron al dente

W porównaniu do makaronu gotowanego na miękko, makaron al dente jest zdrowszy, mniej tuczący i zachowuje lepszy smak w połączeniu z sosami.

Wodę na makaron zawsze trzeba dobrze posolić, jeśli mamy sól morską – użyjmy jej. Makaron zawsze wrzucamy na wrzątek, nie wcześniej, a następnie mieszamy, aby się nie skleił. Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie należy dodawać do wody oliwy – Włosi podobno nigdy tak nie robią. Lepiej jest ugotować tyle makaronu, ile akurat potrzebujemy.

Jemy go z określonymi dodatkami lub sosami, i nie zostawiamy na później – bo lepiej jest ugotować świeży. Jeśli potrzebny jest nam makaron do sałatek, lepiej skropić go oliwą już po ugotowaniu.

Makaron al dente jest lekko twardawy, ale po przegryzieniu, nie widać już białego paska surowego ciasta.

Spaghetti wyjmujemy z garnka za pomocą specjalnego cedzaka do tego rodzaju makaronu i przekładamy od razu na półmisek, a następnie polewamy sosem.

Inne rodzaje makaronu należy odcedzić – przelać całość na sito, położone pod strumieniem zimnej wody - redukuje ona ilość pary przy odcedzaniu i pomaga chronić twoje rury (mąka w połączeniu z gorącą wodą może je zatykać). Nie musisz szczególnie hartować makaronu i przepłukiwać go zimną wodą na sicie. Odcedź go z wody i podawaj od razu.

Polecamy: Jak nadać smak makaronowi?

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
~gawka/5 lat temu
Nawet niskiej jakości makaron da się przygotować al dente. Makaron należy ugotować wg przepisu na paczce. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Próbowany teraz nie zachwyca. Wystarczy jednak dwu/trzy krotne podgrzanie po 1 min (800W)w mikrofali i przewietrzenie jej z wytworzonej pary między kolejnymi podgrzewami, by uzyskać znakomity makaron al dente, twardawy na zewnątrz i miękki w środku.
Makaron można ugotować i przechowywać w lodówce, skąd będziemy go pobierać wg potrzeb. Metoda wypróbowana w czasie trampingu (samochód musi mieć przetwornicę DC/AC) - sprawdziła się doskonale!