SOS WINEGRET: sos winegret z miodem i inne

Sałatka z sosem winegret fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Sos winegret na bazie łatwo dostępnych składników sprawi, że zapomnisz o półproduktach w saszetkach – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 13.11.2017 14:32
Sałatka z sosem winegret fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sos winegret wykonany w dobrej jakości oliwy z oliwek stanowi świetna bazę do klasycznego winegretu z musztardą i sokiem z cytryny. Możemy ją zastąpić też jogurtem greckim czy zmiksowanym awokado, które będzie doskonałym nośnikiem smaku.

Sos winegret z miodem

Oto składniki na sos winegret z miodem:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu

Jak zrobić sos winegret z miodem?

Na początku dokładnie myjemy i szorujemy cytrynę. Następnie wyciskamy sok tak, aby do miski nie wpadły pestki. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z pomarańczy oraz płynny miód. Jeżeli mamy w postaci stałej, wystarczy przez parę sekund podgrzać porcję w mikrofali. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Sos winegret musztardowy

Oto składniki na sos winegret musztardowy:

  • 2-3 oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół mango

Jak zrobić sos winegret musztardowy?

Mango obieramy ze skórki. Następnie wykrawamy pestkę. Przekładamy do miksera i dodajemy musztardę Dijon, oliwę z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos winegret zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Sos winegret bez octu

Oto składniki na sos winegret bez octu:

  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z cytryny
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić sos winegret bez octu?

Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt grecki. Wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Sos winegret z malinami

Oto składniki na sos winegret z malinami:

  • garść malin
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić sos winegret z malinami?

Maliny dokładnie myjemy i przecedzamy przez sitko. Usuwamy pestki. Do musu dodajemy ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy. Miksujemy dokładnie. Przekładamy do lodówki na 2 godziny.

Sos winegret z awokado

Oto składniki na sos winegret z awokado:

  • średnie awokado
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos winegret z awokado?

Awokado obieramy dokładnie ze skórki, przepoławiamy i wyciągamy pestkę. Ugniatamy za pomocą widelca lub miksujemy na gładką papkę w mikserze. Dolewamy stopniowo oliwę z oliwek, sok z cytryny i łyżkę musztardy. Dokładnie miksujemy całość. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do lodówki na 2 godziny.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA