Zobacz, jak wykorzystać tegoroczne obfite zbiory grzybów! Przygotuj sos grzybowy do słoików na święta!

Sos grzybowy to doskonały dodatek do makaronu lub pieczeni – sprawdź nasze przepisy!

/ 3 tygodnie temu
Zobacz, jak wykorzystać tegoroczne obfite zbiory grzybów! Przygotuj sos grzybowy do słoików na święta! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sos grzybowy przygotowywany na bazie świeżych grzybów zebranych podczas tegorocznego urodzaju doskonale sprawdzi się zarówno do mięsa, jak i dań jarskich. Możemy również dodać suszone lub mrożone, które ciekawie podkreślą smak dania!

Sos grzybowy do makaronu

Oto składniki na sos grzybowy do makaronu:

  • 50 g grzybów leśnych
  • opakowanie śmietanki kremówki
  • średnia cebula
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos grzybowy do makaronu?

Grzyby dokładnie płuczemy i namaczamy w wodzie, jeżeli były suszone. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek. Następnie dolewamy śmietankę kremówkę, dosypujemy mąkę i dusimy razem z grzybami przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos blendujemy na gładko. Idealnie smakuje z makaronem.

Sos grzybowy do ziemniaków

Oto składniki na sos grzybowy do ziemniaków:

  • 70 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2-3 kawałki sera topionego
  • bulion drobiowy
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos grzybowy do ziemniaków?

Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy. Siekamy drobno i dusimy w bulionie drobiowym. Po zredukowaniu płynu dodajemy topione serki razem z posiekaną pietruszką. Dusimy przez 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami w mundurkach.

Sos grzybowy z opieniek

Oto składniki na sos grzybowy z opieniek:

  • 50 g opieniek miodowych
  • opakowanie śmietanki kremówki
  • posiekana natka pietruszki
  • średnia cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić sos grzybowy z opieniek?

Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy. Siekamy drobno i dusimy w śmietance kremówce. Po zredukowaniu płynu dodajemy posiekaną pietruszkę i cebulę. Dusimy przez 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos grzybowy z opieńkami miodowymi jest ciekawym dodatkiem do mięsnych krokietów.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 tygodnie temu
Jak ktoś nie zrobił zapasów grzybowych tak jak ja to polecam sprytne rozwiązanie. Sosy przygotowuję na bazie koncentratu grzybowej od Krakusa. Ma bardzo fajny skład, zawiera suszone grzyby i jest bardzo aromatyczny.