POLECAMY

Smakołyki z grilla na majówkę

Wraz z nadejściem maja zaczęło się wielkie grillowanie. Moda na relaks przy ruszcie nie przemija. Grillujemy niemal wszędzie i niemal wszystko.

Wraz z nadejściem maja zaczęło się wielkie grillowanie. Moda na relaks przy ruszcie nie przemija. Grillujemy niemal wszędzie i niemal wszystko. Ogłaszamy zatem oficjalnie, że sezon grillowy rozpoczęty!

Smakołyki z grilla na majówkę

fot. Fotolia

 

Choć polskie grillowanie nie wychodzi z mody od dobrych kilku sezonów, to nadal najpopularniejszą potrawą z rusztu jest kiełbasa. I mimo, ze po długiej zimie każdy z nas tęskni za pieczoną grillową z musztardą i zimnym piwem, to my namawiamy na odrobinę eksperymentu i fantazji. Dzisiaj proponujemy warkocze z karkówki z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem ziołowego twarożku i masła czosnkowego.

 

Warkocze z karkówki z pieczonymi ziemniakami

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 1/2 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • papryka w proszku słodka
  • chili
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 6 dużych młodych ziemniaków

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1 cm i lekko rozbij. Każdy plaster pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm. Paski mięsa podziel na 2 równe części i włóż do osobnych miseczek.

Przygotuj dwie marynaty - pierwsza: czosnek, majeranek, sól, pieprz, łyżka oliwy; druga: słodka papryka, chili, sól, pieprz, łyżka oliwy. Mięso marynuj minimum 2 godziny w lodówce.

Gdy mięso się zamarynuje weź z miseczek 3 plastry karkwówki i zapleć je w warkocz. Końce zepnij wykałaczkami. to samo zrób z pozostałymi. Grilluj na rozgrzanym ruszcie.

Ziemniaki dokładnie myjemy, owijamy foliaą spożywczą i ukadamy na grillu. Gdy się upieką robimy na każdym znak x nożem i w środek wkładamy twarożek bądź masełko czosnkowe.

 

Masełko czosnkowe

Przepyszne czosnkowe masełko. Idealne do grzanek, do potraw z grill, czy nawet do świeżego pieczywa. Koniecznie musicie wypróbować.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • masło osełkowe
  • 4 zabki czosnku
  • sól
  • świeża natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Łączymy wszystko z masłem, solimy (masełko powinno być dość słone w smaku).

Zobacz także: Piknikowe przekąski na majówkę

Fot. Magda Balul

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/3 lata temu
zrobiłem się głodny
/5 lat temu
Masło czosnkowe uwielbiam. Cukinia z grilla też jest dobra, ale hit to wędzone tofu z Polsoi, otoczone tymiankiem. Mniam.
/7 lat temu
trzeba wypróbować na działce w weekend
POKAŻ KOMENTARZE (5)