Słonecznik na śniadanie?

Ziarna słonecznika zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Zawierają dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to kombinacja idealna dla serca.

Ziarna słonecznika zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Są świetną przekąską i dodatkiem do potraw.

Trochę historii
Jako pierwsi słonecznik zaczęli uprawiać Indianie, którym udało się wyhodować różnokolorowe odmiany. Do Europy słonecznik trafił na hiszpańskich statkach. Ale swoją popularność zawdzięcza nie Hiszpanom tylko Rosjanom, którzy jako pierwsi zaczęli go uprawiać na masową skalę. Jak do tego doszło? Za panowania Piotra Wielkiego ortodoksyjny kościół rosyjski zakazał spożywania większości rodzajów olejów podczas Wielkiego Postu z wyjątkiem oleju słonecznikowego. To sprawiło, że ziarna i olej słonecznikowy na stałe zagościły na stołach wschodniej Europy.

Wartości odżywcze
Ziarna słonecznika są jak multiwitamina, bo dostarczają wielu cennych składników. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi,
chroniących przed chorobami serca i zapobiegających prostacie, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Zawierają też dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika,
folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to kombinacja idealna dla serca. Ziarna słonecznika poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również system
nerwowy. Dlatego warto uzupełnić swoją dietę o ziarna słonecznika.

Słoneczny Miodzio
Trudno znaleźć inne ziarna zawierające tyle cennych związków chemicznych, ważnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Dlatego warto je jeść w każdej postaci – świeże, prażone i jako
dodatek do potraw. Jeśli chcesz włączyć je do swojej diety, spróbuj jogurtu Miodzio. Naturalny, wzbogacony o miód i ziarna słonecznika jogurt Miodzio jest idealnym, zdrowym śniadaniem i pożywną przekąską. A połączenie ziaren słonecznika i miodu, znanego ze swoich właściwości leczniczych, jest gwarancją zdrowego odżywiania.

Czym jest gęstość odżywcza?
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (30)
/3 lata temu
Hmm.. komu pierwszemu z Was wypadną zęby ? ;D
/2 lata temu
kupuje się łuskany
/2 lata temu
Słonecznik do śniadania , dlaczego nie ? ;p Dlaczego warto jeść pestki słonecznika ?Słonecznik jest jak „multiwitamina”, która dostarcza nam wielu wartościowych składników odżywczych i mineralnych. Bogaty jest w witaminy : A Poprawia wzrok .Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.Działa przeciwnowotworowo. D Zapobiega krzywicy i osteoporozie.Zwiększa odporność.Korzystnie wpływa na układ nerwowy mięśni i układ krążenia. E Witamina „młodości” – opóźnia starzenie się komórek.Chroni przed miażdżycą, zawałem, działa przeciwzapalnie i stymulująco. B6 Ułatwia przemianę tłuszczów i węglowodanów.Ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i układ nerwowy.Zwiększa odporność.Nasiona te dostarczają nam duże ilości minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Zawierają dużo: żelaza, wapnia, cynku, magnezu, fosforu i potasu . Jest to więc znakomity, a przede wszystkim w pełni naturalny i zdrowy produkt dbający o cały organizm człowieka! www.slonpol.pl
POKAŻ KOMENTARZE (27)