Sałaty - kroić czy rwać

Kto by pomyślał, że czasami wielkie półmiski, pełne zielonych sałat, mogą być przyczyną kulinarnych dylematów. Bo czy liście sałaty zawsze należy rwać, czy też można je kroić?

Przygotowując sałatę, najlepiej jest rwać liście na mniejsze części. Jednak w przypadku sałaty lodowej, rzymskiej czy kapusty pekińskiej, nie zawsze jest to wygodne. Możesz do tego użyć noża, ale tylko jeśli jest wykonany ze stali nierdzewnej – każdy inny zmieni smak liści i niekorzystnie wpłynie na balans witaminowy twojej potrawy.

Zobacz także: Sałatki dietetyczne

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
~ddd/2 lata temu
ja rwę d.
~bogdan/3 lata temu
Niezrozumiałe jest pojęcie rwania sałaty.Dlaczego wiele osób forsuje teorię rwania ,a nie krojenia."dlaczego nie rwie się pomidorów,ogórków,cytryny,natki pietruszki itp???"Sprzęt zazwyczaj znajdujący się w domach:noże,tasaki itp,pozwala szybko i sprawnie(ładnie) "załatwić" sałatę i w/w produkty.Pojęcie nierdzewny bez komentarza.
~mimetlka/5 lat temu
zawsze rwę sałatę:)