Ryba na patelni

Jeśli już sięgamy po rybę, to najchętniej podajemy ją w postaci smażonej. Sęk w tym, że nie zawsze ściągamy z patelni kawałek zwarty i pięknie wysmażony, a nieapetycznie pokruszony odbiera apetyt na dokładkę.

Odpowiednie przygotowanie

Smażenie jest najszybszym sposobem na rybę. Wystarczy kilka minut, by filet zmienił się w chrupiące i pachnące danie obiadowe. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, które ułatwią nam otrzymanie pysznego obiadu. Mrożonych ryb przed smażeniem nie rozmrażamy, bo jeśli to zrobimy, ryba stanie się wodnista i na pewno na patelni zmieni się w nieestetyczną mamałygę. Osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. W przypadku ryb niemrożonych, myjemy je pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy. Porcje można skropić sokiem z cytryny, co zmniejszy prawdopodobieństwo, że kawałki nie rozpadną się nam na drobiazgi. Ryby najczęściej smaży się obtoczone mąką lub w pełnej panierce. Można też zanurzyć rybne porcje w gęstym cieście naleśnikowym.

Zobacz także: Jak zrobić rybę na styl karaibski?

Szybko i delikatnie

Przygotowaną rybę wkładamy na średnio rozgrzaną patelnię. Nie należy przesadzać z ilością oleju, aby ryba zbyt wiele go nie wchłonęła. Podczas smażenia nie ruszamy ryby do chwili, gdy panierka zezłoci się i zmieni w chrupiącą skórkę. Jeśli zbyt wcześniej zaczniemy przesuwać lub przewracać rybę, panierka osypie się a ryba najpewniej rozpadnie się. Przewracamy na drugą stronę bardzo ostrożnie, najlepiej używając do tego szerokiej łopatki, aby cała powierzchnia ryby była odpowiednio podparta. Trzeba też uważać, by nie przesadzić z czasem smażenia. Rybom tak naprawdę wystarczy kilka minut na dojście do odpowiedniej formy. Jeśli płaty są cienkie, rzecz przebiega błyskawicznie, przy nieco grubszych kawałkach można potrzymać je dłużej na patelni, ale też bez przesady. Aby mieć pewność sukcesu, układamy ryby na patelni bez ścisku, aby temperatura docierała równomiernie do każdego zakątka. Poza tym zadbajmy o kawałki mniej więcej tej samej wielkości, wtedy dojdą one w tym samym czasie. 

Zobacz także: Co to są ceviche?

Tagi: rybysmażenie
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (12)
Maltu/2 tygodnie temu
A jak będziecie szukać inspiracji do tego, jak rybę przyrządzić zajrzyjcie na blog panipanidomu.pl, tam jest sporo ciekawych przepisów.
~gość/3 lata temu
zobaczymy jak smakuje taka rybka
~Furman/3 lata temu
A pełna panierka paniusiu to jest coś w rodzaju pełnej szklanki, czy jak ?
POKAŻ KOMENTARZE (12)