Rozgrzewające zupy na jesień i zimę – przepisy

Czy zupy mogą być skuteczną metodą na rozgrzanie się w jesienne lub zimowe wieczory? Jakie przepisy wybrać, by nasze dania były zdrowe i smaczne? Jaki jest sekret wyśmienitej zupy gulaszowej oraz rybnej? Jak doprawić klasyczną zupę marchewkową, by zupełnie ją odmienić? Jak przygotować zupę czosnkową?

Jesienią i zimą bardzo brakuje nam słońca, szybciej robi się szaro i ponuro. Wspominamy letnie wyjazdy i ciepłe dni. Jak skutecznie poprawić sobie nastrój, gdy za oknem siąpi deszcz lub sypie śnieg?

Przedstawiamy kilka przepisów na domowe, rozgrzewające zupy.

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 500g mięsa wołowego,
  • 2 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 3 papryki (mogą być różnokolorowe),
  • 2-3 ziemniaki,
  • pomidory w puszce bez skórek (lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego),
  • po 3 łyżki ostrej i słodkiej papryki w proszku,
  • sól, pieprz,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek i mięso pokrojone w grubą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, czekamy aż się zrumieni.
  2. Następnie dodajemy bulion i gotujemy mięso do miękkości na małym ogniu.
  3. Pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę wrzucamy do garnka i zostawiamy na około 10 minut.
  4. Na koniec dodajemy pomidory w puszce i przyprawy (paprykę w proszku, ziele angielskie i liście laurowe), dusimy jeszcze przez 10-15 minut i możemy podawać.

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu,
  • pół główki czosnku,
  • 4 goździki,
  • zioła (1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonej szałwii),
  • starty żółty ser,
  • 2-3 kromki chleba na grzanki,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy bulion (lub rosół), dodajemy do niego posiekany czosnek (nie musi być zbyt drobno), następnie dodajemy goździki i zioła.
  2. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 30 minut.
  3. Chleb kroimy w kostkę i opiekamy na grzanki.
  4. Zupę nakładamy do miseczek, dodajemy grzanki, posypujemy startym serem i skrapiamy oliwą do smaku.

Zobacz też: Czy warzywa i owoce mogą poprawić naszą odporność? (przepisy)

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 2 litry bulionu,
  • 5-6 marchewek,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/2 małego selera,
  • 1/4 średniego pora (biała część),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 cm imbiru,
  • 1 papryczka chili (lub 1 łyżka sproszkowanej ostrej papryki),
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Umyte, obrane i pokrojone warzywa wrzucamy do wrzącego bulionu.
  2. Następnie dodajemy drobno pokrojony imbir, chilli, sól i pieprz.
  3. Gotujemy około 20 minut aż warzywa zmiękną.
  4. Cześć wody odlewamy (by zupa nie była zbyt rzadka) i miksujemy blenderem do uzyskania aksamitnej konsystencji (w razie potrzeby dodając odlany wcześniej bulion).
  5. Zupę nakładamy na talerze i ozdabiamy natką pietruszki. Można ją także podawać z grzankami.

Zupa rybna

Składniki:

  • 300 g filetu z morszczuka,
  • 200 g kalmarów,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 1 litr bulionu,
  • biała część pora,
  • 70 g masła,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 papryczki chilli,
  • sól i pieprz,
  • liść laurowy,
  • 300 ml gęstej śmietany,
  • gałka muszkatołowa,
  • pęczek świeżego oregano.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy drobno pokrojonego pora oraz pokrojone w plasterki czosnek i chilli.
  2. W tym czasie do garnka wlewamy bulion, pomidory wraz z zalewą, liść laurowy oraz rozmaryn.
  3. Na patelnię dorzucamy pokrojony w kostkę filet i kalmary, podsmażamy przez 10-15 minut i całość przekładamy do garnka.
  4. Zupę zagęszczamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec gotowania dodajemy posiekane oregano.

Zobacz też: Jakie znasz domowe sposoby na grypę i przeziębienie?

Dlaczego fast foody są niezdrowe?
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)