Bogactwo witaminy C w niewielkiej formie - sprawdź przepisy z rokitnikiem

Owoce rokitnika idealnie komponują się w dżemach, nalewkach lub soku domowej roboty – sprawdź nasze przepisy!

/ miesiąc temu
Bogactwo witaminy C w niewielkiej formie - sprawdź przepisy z rokitnikiem fot. Fotolia

Rokitnik to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, 6,7 i 9. Doskonale sprawdza się w okresie grypy i przeziębienia. Dżemy i konfitury z rokitnika z dodatkiem jabłek lub aronii są idealne do naleśników lub pieczonych mięs. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić tą niezwykłą roślinę do diety!

Olej rokitnikowy – właściwości

Olej rokitnikowy jest bogatym źródłem witaminy C (większym, niż pomarańcza czy cytryna). Wysoka zawartość minerałów, błonnika pokarmowego i protein sprawia, że zasługuje na miano superfoods, podobnie jak owoce granatu czy jagody acai.

Jako jeden z cenniejszych olejów zawiera antyoksydanty oraz kwasy, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Podczas aplikowania na twarz oraz inne partie ciała, nie pozostawia tłustego filmu oraz dobrze się wchłania.

Działa kojąco na wrażliwą oraz suchą skórę. Odmładza oraz regeneruje komórki skóry. Aplikując regularnie na twarz możemy pozbyć się problemów skórnych, w tym trądziku i innych wyprysków.

Sok z rokitnika

Oto składniki na sok z rokitnika:

  • kilogram owoców rokitnika
  • 5 średnich jabłek
  • ¾ szklanki cukru

Jak zrobić sok z rokitnika?

Owoce dokładnie myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie ucieramy jabłka i owoce rokitnika. Zasypujemy całość cukrem. Następnie odstawiamy na 2 dni. Pod koniec przeciskamy i przesiewamy miąższ. Odlewamy do butelek i korkujemy. Tak przygotowany sok jest idealnym remedium na przeziębienie.

Nalewka z rokitnika

Oto składniki na nalewkę z rokitnika:

  • 2 kilo owoców rokitnika
  • 2,5 litra spirytusu lub wódki
  • 1,5 kilo cukru

Jak zrobić nalewkę z rokitnika?

Na początku dokładnie myjemy owoce rokitnika i osuszamy je ręcznikiem papierowym. Następnie przekładamy do dużego pojemnika i zalewamy alkoholem. Całość zamykamy szczelnie i odstawiamy na około 4 miesiące do fermentacji. Przelewamy sok i zasypujemy cukrem. Następnie przekładamy i zamykamy na około 6 miesięcy. Tak przygotowana nalewka świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów lub dań z wołowiny lub drobiu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/miesiąc temu
Najlepiej stosować zbilansowaną dietę, ja ostatnio pije koktajle odchudzające i schudłam już 8 kg. Przepisy biorę z bloga fitynka.pl/koktajle-odchudzajace/