Rodzaje wanilii - do czego stosować wanilię

rodzaje wanili, do czego stosować ekstrat waniliowy fot. Fotolia
Laski czy ekstrakt? Cukier waniliowy czy wanilinowy?
Weronika Kwaśniak / 18.09.2014 11:00
rodzaje wanili, do czego stosować ekstrat waniliowy fot. Fotolia

Ta niezwykła przyprawa wzbogaca smak wielu deserów - śmietankowych, owocowych czy czekoladowych. Najwyższej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru oraz z Meksyku.

Źródłem przyprawy zwanej laską wanilii są tzw. strąki wanilii płaskolistnej. Aromatyzuje się nią ciasta, wyroby z czekolady, desery z owocami (najlepiej pasuje do truskawek, gruszek, jabłek czy brzoskwiń) i lody. Jej nasionka można też dodać do gotującej się śmietanki (wraz z pociętymi laskami), przygotowując krem angielski, creme caramel czy creme brulée.

1. Laski wanilii

Mają najbogatszy, najmocniejszy aromat. Każda zawiera tysiące malutkich czarnych nasion. Aby je wydobyć, należy przeciąć je wzdłuż i wyskrobać nasionka. Laski (najczęściej pakowane po dwie sztuki) kosztują od 8 zł.

2. Ekstrakt waniliowy

Wyprodukowany jest w stu procentach ze strąków wanilii zalanych alkoholem. Jest drogi, bo kosztuje ok. 20 zł za 60 ml buteleczkę, ale bardzo wydajny - do ciasta wystarczy użyć łyżkę przyprawy.

3. Cukier waniliowy

To połączenie cukru z nasionkami wanilii lub z jej ekstraktem. Przyprawa ta jest droższa od cukru wanilinowego i dość trudno ją u nas kupić. Cena od 3 zł za 10 g.

4. Cukier wanilinowy

Chociaż w nazwie ma tylko jedną dodatkową literkę, mocno różni się od cukru waniliowego. Oprócz cukru zawiera substancję chemiczną otrzymywaną z etylowaniliny, która ma aromat podobny do wanilii. Cena od 60 groszy za opakowanie.

Jak zrobić domową esencję z wanilii?

Esencję z wanilii możesz też zrobić sama! 3-4 laski wanilii przekrój wzdłuż, pokrój na kawałki i zalej 250 ml czystej wódki. Lepiej uzbroić się w cierpliwość! Teraz musisz zaczekać minimum 6 tygodni. Najlepsza, bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku esencja jest jednak jeszcze starsza. Z czasem ciemnieje, ale nie jest to wcale zły objaw!

Na podstawie artykułu Anny Maik z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA