Robimy smażone, wytrawne i słodkie dżemy

Dżem z chilli, ogórków, papryki, wytrawny na gruszkach bądź pomarańczowy – metoda przygotowania jest dość podobna. A kluczem do niej - cukrowy syrop.

fot. Nieznane

Z cukru i wody należy ugotować syrop, następnie wrzucić do niego pokrojone lub zmiksowane cząstki owoców bądź warzyw. Warto przy tej okazji wrzucić do syropu kawałki przypraw, które potem będzie można wyjąć – imbir, cynamon, wanilię (w zależności od przepisu). Tak przygotowaną miksturę smażymy na bardzo wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje, zabarwi i stanie jednolitą masą. Pod koniec smażenia można jeszcze dodać trochę pokrojonych, bazowych składników – np. niewielkie kawałki chiilli, skórkę pomarańczową pokrojoną w kostkę itd. Ja też lubię dodawać w tym momencie rozmaryn i odrobinę soli.
Tak przygotowane dżemy przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Bądź podajemy od razu.

Ostre, słodko-kwaśne dżemy pasują do carpaccio, wieprzowiny lub tłustego drobiu (kaczka, gęś).

Dżem pomarańczowy lub cytrynowy – świetnie smakuje na kanapkach, w deserach, ale także z mięsem. Można go również wykorzystywać jako dodatek do sosów.

Polecamy: Przetwory z truskawek

SKOMENTUJ (1)
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
KOMENTARZE (1)
~gość/3 lata temu
proszę o przepis tanie bez jajek . który można usmarzyć