Pyszne dania ze szpinaku

Surowy lub gotowany. Świeży lub mrożony. Bez względu na to w jakiej formie, szpinak jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Lubi towarzystwo czosnku, łososia i sera feta. Oto garść pomysłów na pyszne potrawy ze szpinaku: lazanię ze szpinakiem, sałatkę ze szpinakiem, piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, roladki ze szpinakiem i łososiem, risotto ze szpinakiem, cannelloni ze szpinakiem, zupa krem ze szpinaku, naleśniki ze szpinakiem i fetą, tarta ze szpinakiem, pizza ze szpinakiem, pierogi ze szpinakiem.

Surowy lub gotowany. Świeży lub mrożony. Bez względu na to w jakiej formie, szpinak jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Lubi towarzystwo czosnku, łososia i sera feta. Oto garść pomysłów na pyszne potrawy ze szpinaku.

Wiele przepisów znajdziesz także tutaj: Pomysły na dania ze szpinakiem

Dania ze szpinaku

Podobno dzieci go nie lubią. Rzekomo wcale nie jest tak zdrowy, jak zwykło się o nim mówić. A podawany pod postacią rozdrobionej papki dla wielu jest zwyczajnie mało estetyczny. Obrósł mitami. Ma swoich kulinarnych zwolenników i przeciwników. Szpinak - warto wzbogacić o niego swój jadłospis. Dla smaku i zdrowia. Zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, magnez, fosfor, potas oraz sporo bezcennej dla naszego organizmu witaminy C.

 

Sałatka ze świeżym szpinakiem

Wiosną najlepiej spożywać szpinak świeży jako bazę do kolorowych i apetycznych sałatek. Możecie go kupić przez cały rok w supermarketach, jednak to właśnie wiosną smakuje najlepiej. Delikatne zielone listki o subtelnie winnym smaku wzbogacą smak waszej ulubionej kompozycji sałatkowej lub zainspirują do stworzenia czegoś zupełnie nowego.

Dania ze szpinaku

Sałatka z liśćmi szpinaku, orzechami włoskimi i żółtym serem

Składniki:

  • liście świeżego szpinaku;
  • ulubiony żółty ser (najlepiej dość twardy);
  • garść orzechów włoskich;
  • garść suszonej żurawiny;
  • odrobina sezamu;
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, przyprawy.

Sposób przygotowania:

Szpinak płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wkładamy do salaterki. Orzechy włoskie siekamy, a żółty ser kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do szpinaku. Przygotowujemy sos do sałatki z odrobiny oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i ulubionych przypraw. Pasować będą zioła prowansalskie, bazylia, oregano, rozmaryn oraz pieprz i sól. Sosem polewamy sałatkę, a po wierzchu posypujemy ją jeszcze żurawiną i opcjonalnie sezamem. Gotowe!

 

Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem i fetą

Danie dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Delikatne mięso z piersi kurczaka świetnie skomponuje się smakowo ze szpinakiem z odrobiną czosnku i sera feta. Podawać solo lub w towarzystwie prostej sałatki.

Dania ze szpinaku

Grillowane piersi z kurczaka ze szpinakiem, czosnkiem i serem feta

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka;
  • mrożony szpinak (w śmietanie lub bez);
  • ser feta;
  • ząbki czosnku
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozdrobnić szpinak, doprawiając go czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser feta. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy i nacieramy solą. Składamy na pół a do środka wkładamy szpinakowo-serową papkę. Filety możemy spiąć wykałaczką, aby nie rozpadły się w trakcie pieczenia. Tak przygotowane, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na 180 stopni na około pół godziny. W międzyczasie możemy przygotować szybki i delikatny sos czosnkowy. Mieszając jogurt naturalny z łyżką majonezu, czosnkiem, pieprzem i solą. Roladki możemy jeszcze delikatnie grillować na patelni do grillowania, aby były chrupiące. Podajemy z podajemy z sałatką najlepiej z zielonych warzyw.

 

Lazania ze szpinakiem

Charakterystyczny smak szpinaku doskonale komponuje się również z wszelkiego typu makaronami. A lazania ze szpinakiem to jedno z ulubionych dań wszystkich wielbicieli makaronowej kuchni! Szczególnie, że taka forma podawania szpinaku daje szerokie pole do kulinarnych urozmaiceń. Poniższy przepis jest niezwykle szybki i łatwy, a w szpinakowo-serowych kaskadach można zakochać się bez opamiętania! Zgodnie z własnymi upodobaniami można uzupełnić go o białe mięso, a także suszone pomidory czy ulubione zioła.

Dania ze szpinaku

Kaskada szpinaku, makaronu i sera

Składniki:

  • makaron typu lazania;
  • mrożony szpinak;
  • 4 serki topione o smaku śmietankowym;
  • 500 g sera żółtego startego,
  • oliwa z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • oregano, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Na koniec dokładamy serki topione i czekamy, aż się rozpuszczą, zagęszczając przy tym szpinakową papkę. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę szpinaku, przekładając ją warstwą makaronu. Czynność powtarzamy naprzemiennie, aż do uzyskania pożądanej wysokości lazanii. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach przez około 35-45 minut.

 

Roladki ze szpinakiem i łososiem

Rewelacyjna  przekąska na zimno - szpinakowe roladki z wędzonym łososiem i twarożkiem. Sprawdzą się na kameralną prywatkę i babski wieczór. Jedno jest pewne - goście będą zachwyceni!

Dania ze szpinaku

Szpinakowe roladki z łososiem

Składniki:

  • mrożony szpinak;
  • 400 g łososia w plastrach;
  • 4 jajka;
  • twaróg lub dwa opakowania serków twarogowych;
  • 2 ząbki czosnku;
  • mąka;
  • masło;
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak ostygnie, dodajemy do niego żółtka z jajek, a białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i bardzo delikatnie mieszamy, dodajmy dwie łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Smarujemy serkiem twarogowym, rozkładamy płaty łososia, a następnie zwijamy w roladę. Zwijamy ją w folię i wkładamy na kilka godzin, aby zastygła. Następnie kroimy roladę w plasterki.

 

Risotto ze szpinakiem

Lubicie risotto? Spróbujcie wersji ze szpinakiem. Podawane z odrobiną startego parmezanu oraz chrupiącymi grzankami będą doskonałym pomysłem na szybki, wegetariański obiad.

Dania ze szpinaku

Szpinakowe ristotto podane z chrupiącymi grzankami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto,
  • 3/4 opakowania mrożonego szpinaku;
  • 2 kostki rosołowe lub warzywne;
  • 2 ząbki czosnku;
  • mała cebula,
  • jogurt naturalny;
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa,
  • odrobina startego parmezanu;
  • bagietka na grzanki.

Sposób przygotowania:

W litrze wody przygotowujemy bulion. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ryż, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Po kilku minutach do ryżu dolewamy odrobinę wody i mieszamy, aż się wchłonie. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania całego bulionu. Do ryżu dodajemy rozmrożony szpinak oraz przyprawy. Można zaprawić odrobiną jogurtu naturalnego (lub nie, jeśli szpinak jest ze śmietaną). Podawać na talerzy, posypane startym parmezanem oraz z ciepłymi grzankami z odrobiną masła i ziół prowansalskich.

 

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem, czyli po raz kolejny kompilacja szpinaku i makaronu. Doskonały pomysł na bezmięsny obiad dla wszystkich smakoszy jednego i drugiego.

Dania ze szpinaku

Cannelloni z nadzieniem szpinakowym

Składniki:

  • makaron typu cannelloni;
  • szpinak świeży lub mrożony;
  • mozzarella,
  • śmietana;
  • czosnek;
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Makaron cannelloni podgotowujemy przez kilka minut w osolonej wodzie. Na patelni przygotowujemy szpinak, doprawiając go czosnkiem, pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy przestudzone rurki cannelloni, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startą mozzarella i zapiekamy około kwadransa w 180 stopniach.

 

Zupa krem ze szpinaku

Gęsta, kremowa i sycąca zupa krem ze szpinaku, podawana z odrobiną śmietany oraz opcjonalnie kulkami mozzarelli lub grzankami zachwyci nawet zdeklarowanego przeciwnika szpinaku.

Dania ze szpinaku

Sycąca zupa szpinakowa

Składniki:

  • dwa opakowania mrożonego szpinaku;
  • 4 ziemniaki;
  • 1 marchewka;
  • kawałek selera;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa;
  • oliwa z oliwek;
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki oraz pozostałe warzywa kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z 1,5 l wody, solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Rozmrażamy szpinak, na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy szpinak, przyprawiamy do smaku. Podgrzewamy około pięciu minut. Szpinak dodajemy do ugotowanych warzyw (w razie potrzeby dolewamy wody) i używając blendera, miksujemy na gładko. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Można podawać z ryżem, drobnym makaronem lub grzankami.

 

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Kto nie lubi naleśników? Te z farszem szpinakowym są szczególnie smaczne! Mogą być w wersji wegetariańskiej lub z mięsem - wedle uznania. Pyszne i szybkie dla całej rodziny.

Dania ze szpinaku

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem

Składniki:

  • naleśniki wykonane według własnego przepisu;
  • mrożony szpinak;
  • filet z kurczaka;
  • ser feta;
  • pestki dyni;
  • odrobina startego żółtego sera;
  • pieprz, sól, czosnek (wedle uznania).

Sposób przygotowania:

Smażymy naleśniki według ulubionego przepisu. W międzyczasie kroimy filet z kurczaka na drobne paseczki, doprawiamy i obsmażamy na patelni. Dodajemy do niego rozmrożony szpinak, pokrojony w kosteczkę ser feta oraz pestki dyni. Mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zapiekamy je jeszcze pięć minut w piekarniku. Można posypać je z wierzchu startym żółtym serem.

 

Tarta ze szpinakiem

Chrupiące ciasto francuskie ze szpinakowym nadzieniem to doskonała alternatywa dla tradycyjnego obiadu lub wczesnej kolacji. A na domowej imprezie zachwyci twoich gości smakiem i wyglądem!

Składniki:

Dania ze szpinaku

  • gotowe ciasto francuskie;
  • mrożony szpinak (liściasty);
  • 2 mozzarelle;
  • ser feta;
  • jogurt grecki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni. Dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku. Mieszamy. Dodajemy pokrojony ser feta i jogurt grecki. Formę do tary delikatnie wysmarowujemy olejemy lub masłem. Wykładamy ciasto francuskie na formie tarty. (Można również pokusić się o samodzielne wykonanie tradycyjnego kruchego ciasta będzie równie dobre do tej tarty.)Na ciasto nakładamy farsz szpinakowy. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Tartę wkładamy do piekarnik nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około pół godziny.

 

Pierogi ze szpinakiem

Domowe pierogi z nadzieniem szpinakowym to czysta kulinarna rewelacja. Zróbcie od razu więcej, potrzebne będą dokładki.

Dania ze szpinaku

Domowe pierogi ze szpinakowym farszem

Składniki:

Na farsz:

  • mrożony szpinak;
  • 20 g żółtego sera;
  • pierz, sól, gałka muszkatołowa, opcjonalnie czosnek.

Na ciasto:

  • 2 jajka;
  • 2 szklanki mąki;
  • margaryna - 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni, by odparowała z niego woda. Doprawiamy do smaku oraz dodajemy do niego starty żółty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Z jaj, mąki, margaryny i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto na pierogi. Lepimy pierogi, wypełniając je szpinakowo-serowym farszem. Wrzucamy na wrzątek i czekamy, aż wypłyną.

 

Pizza ze szpinakiem

Pyszna pizza, na cienkim i chrupiącym cieście. Klasyczna margherita wzbogacona o smak świeżego szpinaku. Palce lizać!

Dania ze szpinaku

Pizza na cienkim cieście ze szpinakiem

Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka drożdży;
  • 1/3 szklanki wody;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • szczypta soli i szczypta cukru.

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów;
  • pieprz, sól, oregano, bazylia;
  • odrobina oliwy z oliwek;

oraz liście świeżego szpinaku i pokrojona w plastry mozzarella.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Z pomidorów przygotować sos pomidorowy, dodają przyprawy, zioła, odrobinę oliwy, podgrzewając na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim sos pomidorowy, ułożyć mozzarellę i liście szpinaku. Piec przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (9)
KOMENTARZE (9)
Gość We-Dwoje.L /6 miesięcy temu
J
Rudex/2 lata temu
Jedna z moich ulibionych prpozycji na imprezową przystawkę. Uwielbiam wędznego łososia pod każdą postacią. Sam w sobie jest zdrowy, a w połączeniu ze szpinakiem same korzyści.,
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
pycha polecam
POKAŻ KOMENTARZE (9)