Przyprawy do zup

Jeżeli macie problem z odpowiednim doprawieniem zupy, koniecznie zajrzyjcie do naszych porad. Podpowiemy wam, jakich przypraw użyć do danej zupy, by wzbogacić jej smak i aromat.
/ 26.08.2013 07:27

Jeżeli macie problem z odpowiednim doprawieniem zupy, koniecznie zajrzyjcie do naszych porad. Podpowiemy wam, jakich przypraw użyć do danej zupy, by wzbogacić jej smak i aromat.

Doprawianie potraw wcale nie jest prostym zadaniem, wymaga bowiem wyczulonego smaku i umiejętnego doboru przypraw. Zwykle stosujemy kilka przypraw - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna. Czasem to byt mało, by wydobyć z potrawy właściwy smak.

Przyprawy do zup

O smak zupy powinniśmy zadbać już w pierwszym etapie - gotowania wywaru. Potem ewentualnie doprawić do smaku. Na samym końcu do większości zup dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę, listki bazylii itp. Wzbogacają one smak i aromat.

Zobaczcie czym przyprawiać różne rodzaje zup:

  • barszcz czerwony - czosnek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • fasolowa - goździki, liść laurowy, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • grochowa - bazylia, cebula, czosnek, lubczyk, majeranek
  • grzybowa - bazylia, cebula, estragon, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • jarzynowa - bazylia, estragon, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • kapuśniak - kminek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
  • kapuśniak z włoskiej kapusty - gorczyca, kminek, pieprz, ziele angielskie
  • krupnik - lubczyk, pietruszka, ziele angielskie
  • owocowa - cynamon, goździki, melisa, wanilia
  • pomidorowa - bazylia, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • rosół - liść laurowy, majeranek, pieprz, pietruszka, ziele angielskie
  • ziemniaczana - cząber, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
  • żur - czosnek, kminek, pieprz, pietruszka

Chcesz wiedzieć skąd się wzięły przyprawy? Koniecznie przeczytaj artykuł: Pochodzenie przypraw

Redakcja poleca

REKLAMA