Marynata sprawi, że udka lub piersi nabiorą zupełnie nowego aromatu! Jej przygotowanie jest naprawdę łatwe - wystarczy tylko wymieszać dokładnie kilka składników, a potem włożyć do niej mięso.
Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce przez 4-6 godzin. Całą tuszkę możesz z kolei przechowywać w marynacie do 12 godzin! Zobacz nasze przepisy na marynaty do kurczaka - sprawdź, jakich składników potrzebujesz.
1. Marynata cytrynowa
- sok i skórka starta ze sparzonej cytryny,
- 5 łyżek oliwy,
- łyżeczka drobnego cukru,
- szczypta pieprzu.
2. Marynata żurawinowa
- 5 łyżek dżemu żurawinowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego,
- sok z całej cytryny.
3. Marynata jogurtowa z chili
- 1/2 szklanki jogurtu,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta chili,
- 1/3 łyżeczki soli.
4. Marynata z kolendrą
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- łyżka posiekanej kolendry,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki kuminu.
Zobacz inne porady kulinarne:
Jak uratować potrawę - 10 trików
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory
Jak wybierać najlepsze warzywa i owoce - 10 porad
Kalendarium przetworów domowych - kiedy robić przetwory