Święto Halloween przywędrowało do nas oczywiście zza Oceanu i zostało dobrze przyjęte, zwłaszcza przez młodszą część naszego społeczeństwa. Jest to kolejna okazja do spotkań i nieco odmiennego świętowania. Jednak zdarza się tak, że samą wizytą znajomych jesteśmy zaskoczeni. Nasza spiżarnia także... Co wtedy? We-Dwoje.pl podsuwa pomysły na proste, tanie i niewymagające wiele czasu przekąski...
Straszne oczy
Bardzo prosta w wykonaniu przekąska, która dość efektownie się prezentuje się na stole, podczas imprezy halloweenowej. Do ich przyrządzenia potrzebne będą:
- jaja kurze,
- cebulki konserwowe,
- ziarenka pieprzu lub goździki,
- ketchup.
Jaja gotujemy na twardo. Po ostudzeniu, przekrawamy je na połówki i usuwamy żółtka. W ich miejsce wkładamy cebulkę z centralnie wbitym ziarenkiem pieprzu lub goździkiem. Kilka lub kilkanaście takich „oczu” okładamy na talerzu i nakrapiamy ketchupem.
Może paluszek?
Kolejny prosty sposób na okolicznościową przekąskę. Jest ekonomiczny i równie „nastrojowy” co poprzedni, a do wykonania potrzebujemy jedynie:
- kilka parówek cienkich,
- kromki chleba tostowego,
- ketchup.
Parówki gotujemy tak by nie popękały. Następnie odkładamy je na 2-3 minuty, żeby odrobinę ostygły. Przekrawamy je na pół, a przy końcówkach odcinamy niewielki kawałek, który będzie „płytką paznokciową”. Z kromek chleba odcinamy skórkę i kroimy je na paski, a następnie owijamy nimi parówki tuż przy miejscu ich przecięcia. Na „płytce paznokciowej” umieszczamy niewielką ilość ketchupu, którą formujemy w odpowiedni kształt. Takie paluszki z „krwistymi” paznokciami można podać na drewnianej desce do krojenia.
Stadko ropuch
Ogórki kiszone i konserwowe, to nasza tradycyjna przekąska podczas różnych spotkań. Warto im jednak nadać odrobinę efektowności, wykonując z nich, mimo wszystko, dość przyjaźnie wyglądające żaby. Potrzebne nam będą:
- ogórki kiszone lub konserwowe,
- odrobina majonezu,
- ziarenka pieprzu,
- marchew.
Ogórkom odkrawamy jedną końcówkę, a poniżej drugiej wycinamy rowek, który będzie stanowił „buzię” żaby. Marchewkę kroimy na cienkie plasterki – około 2-3 milimetry, a te zaś przekrawamy na pół. Takie półplasterki wkładamy w wycięty w ogórku rowek. Następnie na czubek noża nabieramy trochę majonezu i wykonujemy nim dwie białe kropki na nieściętej końcówce ogórka. Następnie „przyklejamy” na majonezie ziarenka pieprzu i powstają nam w ten sposób oczy ropuchy. Tak przygotowane żaby, mogą być samodzielną przekąską lub służyć jako element dekoracyjny sałatek i wędlin.
Smacznego!
fot. gdk.com.pl, archiwum własne