Praktyczne zastosowania soli w gospodarstwie domowym

Przy pomocy soli usuniesz plamy po tuszu, plamy po herbacie, a także zabezpieczysz chleb przed pleśnią. Szczypta soli dodana do białek sprawi, że piana ubije się szybciej, a ciastka się nie przypalą. Jakie jeszcze zastosowania w gospodarstwie domowym posiada sól?

Zastosowanie soli

Fot. Fotolia

Zastosowanie soli w czyszczeniu:

  • sól rozcieńczona w ciekłym amoniaku bardzo bobrze wywabia tłuste palmy nawet z delikatnych jedwabnych tkanin, zmieszana z octem jest doskonałym środkiem do czyszczenia czerwonej i żółtej miedzi; tą mieszanką można domyć brudne butelki i karafki;
  • impregnowanie drewna roztworem z soli chroni je przed gniciem;
  • plamy po tuszu oraz po rdzy możemy wywabić solą zmieszaną z sokiem z cytryny, przedtem roztwór należy wystawić na działanie promieni słonecznych. Po pierwszym zastosowaniu plamy wyraźnie zbledną, zaś po kolejnych ostatecznie znikną;
  • brud z przedmiotów wykonanych ze słomy lub trzciny bardzo dobrze można wyczyścić suchą solą, po takim czyszczeniu rzeczy wyglądają jak nowe;
  • batystowe chusteczki odzyskają swoją biel, jeśli przed praniem wymoczycie je w osolonej wodzie;
  • usuwanie śladów od przypalenia żelazkiem: najpierw trzeba tkaninę zmoczyć w zimnej wodzie i obficie posypać solą, po 20 minutach strząsnąć sól i przepłukać wodą.
  • dywan możemy szybko wyczyścić, najpierw posypując go solą, a następnie czyszcząc odkurzaczem;
  • stare plamy po herbacie zmyjemy z filiżanek gorącą osoloną wodą lub zetrzemy szczyptą soli;
  • jeśli popielniczka nie chce się domyć, należy przetrzeć ją szmatką z odrobiną soli, a następnie przepłukać zimną wodą;
  • stare plecione z jasnej słomki meble możemy odświeżyć, przemywając je chłodną osoloną wodą.

Zobacz także: Zastosowanie octu w kuchni i podczas porządków

Sól na ratunek przypalonym produktom:

  • jeśli na nowej żeliwnej patelni rozżarzymy trochę soli, jedzenie nie będzie się przypalać;
  • aby ciastka nie przypaliły się od spodu, należy blachę pod foremką posypać solą;
  • poprawimy smak przypalonego mleka, wsypując do niego szczyptę soli i studząc. Mleko, do którego dodano niewielką ilość soli, nie będzie kwaśniało;

Sól przedłuża świeżość produktów:

  • żeby zmącony olej słonecznikowy stał się przezroczysty, wystarczy do litra oleju dodać łyżeczkę soli, a po trzech dniach przelać go do innej butelki;
  • pokrojona cebula będzie dłużej świeża, jeśli położy się ją na talerzu poprzednio posypanym solą;
  • żeby pokrojone jabłka nie pociemniały, można je polać lekko osoloną wodą;
  • masło w upalne dni nie będzie się topić, jeśli maselniczkę zawiniemy w ściereczkę zamoczoną w słonej wodzie;
  • jeśli do chlebaka włożymy oczyszczony ziemniak i trochę soli, to chleb będzie czerstwiał wolniej;
  • czy jajko jest świeże możemy sprawdzić w następujący sposób: w szklance wody należy rozpuścić łyżkę soli, świeże jajko w takim roztworze opuści się na dno, nieświeże będzie pływać u góry, a niezupełnie świeże znajdzie się pośrodku szklanki;
  • do wody, w której będziemy gotować jajka, trzeba nasypać soli, jeśli jajko pęknie w osolonej wodzie, nie rozleje się;
  • w suchej soli możemy długo przechowywać świeże jajka;
  • żeby białka lepiej się ubijały, należy przed ubijaniem dodać do nich szczyptę soli.

Sól chroni przed pleśnią:

  • koncentrat pomidorowy nie pokryje się pleśnią, jeśli z góry posypiemy go warstwą soli;
  • niewielka ilość soli umieszczona w chlebaku będzie chronić chleb od pleśni.

Fragment pochodzi z książki "Sól. Lecznicze właściwości", Wydawnictwo Vital. Publikacja za zgodą wydawcy.

Zobacz także: Zapachy w kuchni - jak im zaradzić?

SKOMENTUJ (0)
Jak zaaranżować modną kuchnię?
KOMENTARZE (0)