Pomarańcza olbrzymia wprost z Azji - sprawdź jak jeść pomelo

/ 4 miesiące temu
Pomarańcza olbrzymia wprost z Azji - sprawdź jak jeść pomelo fot. Fotolia

Właściwości pomelo

Pomelo wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu jamy ustnej poprzez zawartość witaminy C. Wspomaga produkowanie kolagenu, wzmacnia tkanki, organy oraz komórki. Ma to znaczący wpływ na odpowiedni stan dziąseł. Stany chorobowe i zapalne mogą prowadzić do wypadania zębów.

Jeden z największych owoców cytrusowych jest bogaty w błonnik pokarmowy. Jego spożycie znacząco wpływa na prawidłowe trawienie pokarmów. Już jedno pomelo zawiera około 25% dziennej dawki na błonnik pokarmowy. Włączenie tego owocu do diety zmniejsza częstotliwość i ryzyko biegunek w przyszłości.

Wcześniej wspomniana zawartość witaminy C oraz sporej ilości antyoksydantów znacznie wpływa na skuteczne niwelowanie wolnych rodników. Ma działanie silnie przeciwzmarszczkowe oraz upiększające.

Jak jeść pomelo?

Pomelo ma grubą skórkę oraz białą warstwę membran, które należy obrać i podzielić owoc na segmenty. Najprostszym sposobem jest wykonanie nacięcia na skórce i wyfiletowanie poszczególnych segmentów za pomocą ostrego noża. Następnie usuwamy pestki z poszczególnych kawałków. Lekko gorzkie partie owocu możemy polać odrobiną miodu, by zlikwidować niechcianą goryczkę.

Sałatka z pomelo i krewetkami

Oto składniki na sałatkę z pomelo i krewetkami:

  • duże pomelo
  • 150 g krewetek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sok z cytryny
  • miód
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić sałatkę z pomelo i krewetkami?

Obieramy pomelo i dzielimy na segmenty pozbawione pestek.  Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy krewetki na patelni przez minutę z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i łączymy z resztą składników. Sos przygotowujemy na bazie soku z cytryny, miodu i oliwy z oliwek. Tak przygotowana sałatka idealnie komponuje się z dodatkiem mixu sałat.

Sprawdź inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)