Pomelo – owoc doskonały?

Pomelo przypomina dużego grejpfruta i jest największym przedstawicielem cytrusów. Poza rozmiarem wyróżnia je bogactwo witamin i składników odżywczych, co więcej – jest niskokaloryczne.

pomelo

Fot. Fotolia

Pomelo – pochodzenie owocu

Pomelo to największy z owoców cytrusowych. Może mieć 25 cm średnicy i ważyć 2 kg. Gąbczasta skórka może osiągać nawet 5 cm grubości. Owoc pomelo pochodzi z Malezji i nazywany jest pomarańcza olbrzymią. Uprawiany jest także w Indiach Tajlandii i Chinach.

Może być żółte, żółtozielone lub różowe. Ciekawostką jest, że kiedyś po skrzyżowaniu pomelo z chińską pomarańczą wyrósł znany nam grejpfrut.

Polecamy: Zaskakujące owoce afrykańskie

Jak jeść pomelo?

W smaku pomelo jest podobne do grejpfruta, jednak jest od niego słodsze i mniej kwaśne. Także w strukturze pomelo jest podobne do innych cytrusów. Biały, zielony lub czerwony miąższ jest podzielony na segmenty.

Przed jedzeniem należy pomelo obrać ze skóry i błon międzysegmentowych. W cząstkach owocu znajdują się dość duże, niejadalne pestki. Należy zauważyć, że smak pomelo jest uzależniony od regionu w którym się je uprawia. Najsmaczniejsze owoce pochodzą z Malezji z miasta Ipoh.

Pomelo można jeść na surowo, często występuje jako dodatek w sałatkach owocowych. Owoc ten też jest wykorzystywany do przetworów: soków i słodkich marmolad.

Skórkę można zjeść po uprzednim kandyzowaniu.

Pomelo – jakie ma witaminy?

Podobnie jak inne owoce cytrusowe pomelo jest bombą witaminową. Jest bogate w witaminy: C, B1, B2 a także w beta karoten i wapń. Najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych znajduje się w białym miąższu.

Pomelo jest cennym źródłem bioflawonoidów, związków hamujących rozwój komórek nowotworowych. Polecane jest osobom z nadwagą, refluksem, miażdżycą, osłabioną odpornością i problemami skórnymi.

W 100 g pomelo znajduje się 88% wody i 38 kcal.

Pomelo – przechowywanie i kupowanie

Pomelo jest rozpowszechnionym owocem w polskich sklepach. Aby wybrać najlepszy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego ciężar. Najcięższe owoce są najlepsze, ponieważ zawierają najwięcej soku.

Surowy owoc można przechowywać w lodówce od dwóch do czterech miesięcy.

Zobacz także: Galeria owoców egzotycznych

Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (20)
KOMENTARZE (20)
~gość/9 miesięcy temu
pierwszy raz kupiłam ten owoc, może go polubię wiedząc teraz ze jest tak cennym źródłem witamin
~grubcia/2 lata temu
uwielbiam pomelo! ;))
sałatki z nim są przepyszne
jak coś to tanio w polomarkecie mozna ten owoc kupić
~dw/2 lata temu
Panga na początku też była super.

Sorry zostanę przy pomarańczach i grejfrutach. Podziękuję za chiński syf.
POKAŻ KOMENTARZE (20)