POLECAMY

Po prostu gotuj z przyjaciółmi...

Z badań przeprowadzonych przez PBS DGA* wynika, że ponad połowa Polaków (57%) wakacje zazwyczaj spędza w domu. Nawet ci, którzy wyjeżdżają, poza domem spędzają zaledwie 2 tygodnie. Gdy dopisuje pogoda nie warto marnować czasu, tylko zaplanować sobie jakieś przyjemności.

Z badań przeprowadzonych przez PBS DGA* wynika, że ponad połowa Polaków (57%) wakacje zazwyczaj spędza w domu. Nawet ci, którzy wyjeżdżają, poza domem spędzają zaledwie 2 tygodnie. Gdy dopisuje pogoda nie warto marnować czasu, tylko zaplanować sobie jakieś przyjemności.

Knorr zachęca Polaków do tego, by w gronie bliskich bądź przyjaciół wykorzystali wolne dni na udoskonalenie swoich umiejętności kulinarnych.

Wspólne gotowanie to nowy trend, który coraz chętniej jest przez nas podchwytywany. To wraz z nim w Polsce pojawiła się także moda na otwartą na salon kuchnię, lub choćby prześwit umożliwiający gotującemu prowadzenie rozmowy z gośćmi przy jednoczesnym przyrządzaniu potraw.Po prostu gotuj z przyjaciółmi...

Domowa kuchnia z pewnością uwielbiana jest przez wielu Polaków, z wygody lubimy też jadać w restauracjach. Jednak coraz większa popularność produkcji kulinarnych pokazuje, że ludzie chcą eksperymentować, są otwarci na nowe smaki i potrawy, a przede wszystkim chcą gotować – dla siebie bądź dla przyjaciół. Z pomocą przychodzą nam także nowe produkty i urządzenia, które sprawiają, że gotowanie przypomina bardziej zabawę niż żmudny obowiązek.

Latem 2008 KNORR zaprosi Polaków do eksperymentowania w kuchni. Tymczasem proponuje kilka prostych zasad, którymi warto się kierować, gdy planujemy gotowanie z bliskimi.

Zasady udanego gotowania:

Zasada nr 1
Zaproś tych, z którymi lubisz spędzać czas
Ludzie są najważniejsi i stanowią podstawę udanego kulinarnego spotkania. Dlatego tak istotne jest, by do wspólnego działania zaprosić osoby, z którymi lubimy spędzać czas i po prostu czujemy się dobrze.

Zasada nr 2
Ułóż proste i pomysłowe menu, które uwzględni wymagania wszystkich gości
Prawdziwą sztuką jest zaproponowanie dania oryginalnego, ale prostego w wykonaniu. Inspiracje możesz znaleźć w Internecie np. na stronie www.knorr.pl. Zanim jednak zaproponujesz przyjaciołom menu sprawdź, czy wśród nich są wegetarianie lub osoby, które pewnych potraw unikają z powodów zdrowotnych.

Zasada nr 3
Zorganizuj garnek i…coś do garnka
Sprawdź czy na pewno posiadasz odpowiednie garnki, miski, noże oraz inne kuchenne przyrządy niezbędne do wykonania zaplanowanego dania. Planując konkretne danie zastanów się, jakie składniki są ci potrzebne. Dobrze mieć pod ręką produkty, które skrócą przygotowywanie niektórych dań – zamiast obgotowywać kurczaka na bulion, skorzystaj z gotowej kostki rosołowej np. marki Knorr.

Zasada nr 4
Pracę dziel po równo i nie zapomnij, że ma być przyjemnością
Żeby wszyscy byli zadowoleni dobrze jest podzielić prace zgodnie z umiejętnościami przyjaciół. Mniej doświadczone osoby mogą przygotować sałatkę. Osoby bardziej biegłe w sztuce kulinarnej mogą zająć się np. przyrządzaniem mięs na grilla, a amatorzy zup przygotowaniem letnich chłodników. Ważne, by każdy poczuł się współautorem kulinarnego dzieła. Bardzo ważna jest miła atmosfera i radość oczekiwania na efekty wspólnej pracy. W tym dniu pozwólmy sobie i innym na pełen relaks.

Zasada nr 5
Spróbuj wszystkiego po trosze
Uwieńczeniem spotkania jest oczywiście wspólne ucztowanie. Warto spróbować wszystkich przygotowanych potraw, doceniając każdą osobę zaangażowaną w gotowanie. Starajmy się jednak nie przejadać.

Zasada nr 6
Pamiętaj o rewanżu
Jeśli już skorzystaliśmy z zaproszenia do przyjaciół na wspólne gotowanie, dobrze jest się zrewanżować. Zaproponujmy więc wszystkim następne kulinarne spotkanie u siebie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)