Po czym poznać, że olej nie nadaje się już do smażenia?

Rozpoznawanie przydatności oleju do smażenia.
Aby uniknąć przypalenia, używaj termometru do pieczenia lub smażenia. Nie mieszaj różnych typów oleju. Jeśli zamierzasz ponownie wykorzystywać olej, unikaj smażenia w żelaznych lub miedzianych garnkach i patelniach – metal przyspiesza proces jełczenia. A gdy zauważysz opisane poniżej zjawiska – to znaczy, że twój olej do niczego się już nie nadaje.
/ 02.07.2010 15:39
Rozpoznawanie przydatności oleju do smażenia.

Objaw 1
Na powierzchni pojawia się piana – olej jest zepsuty

Objaw 2
Olej ściemniał – to zjawisko powodują przypalone, maleńkie cząsteczki jedzenia. Jeśli dodatkowo temu zjawisku towarzyszy pienienie się, niemiły zapach i niekontrolowane zapłony – olej jest zepsuty.

Objaw 3
Dymienie – jeśli olej dymi (bez względu na to, czy jest go pół rondla, czy tylko zwilżył dno patelni) – jest przypalony. Jeśli go pilnujesz, a mimo to zaczyna dymić, nim osiągnie temperaturę 190°C – jest zepsuty.

Zobacz także: Doceń olej rzepakowy

Objaw 4
Zjęczały zapach – jeśli czujesz zjęczały zapach lub olej pachnie, jak jedzenie, które właśnie smażyłeś, nie używaj go więcej.

Objaw 5
Brak bąbelków – jeśli po osiągnięciu właściwej temperatury i włożeniu jedzenia do głębokiego tłuszczu, olej nie wrze (nie pojawiają się bąbelki) – to znaczy, że jest zepsuty.

Polecamy: Kiedy można ponownie użyć oleju

Redakcja poleca

REKLAMA