Pieczenie bez tłuszczu

Jesienne i zimowe dni to czas spotkań z rodziną przy stole, często zastawionym chrupiącymi kurczakami, aromatycznymi potrawami mięsnymi. Są one najczęściej smażone i pieczone z dodatkiem dużej ilości tłuszczu. Pamiętajmy, że niezdrowa dieta to nie tylko zbędne kilogramy, ale także choroby związane z otyłością i zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi, takie jak miażdżyca i cukrzyca. Teraz nie musisz rezygnować z kulinarnych rozkoszy i delektowania się smakowicie wypieczonymi potrawami – używając torebek do pieczenia firmy PACLAN zadbasz o zdrowie swoje i całej rodziny.
/ 30.09.2007 09:09

Jesienne i zimowe dni to czas spotkań z rodziną przy stole, często zastawionym chrupiącymi kurczakami, aromatycznymi potrawami mięsnymi. Są one najczęściej smażone i pieczone z dodatkiem dużej ilości tłuszczu. Pamiętajmy, że niezdrowa dieta to nie tylko zbędne kilogramy, ale także choroby związane z otyłością i zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi, takie jak miażdżyca i cukrzyca. Teraz nie musisz rezygnować z kulinarnych rozkoszy i delektowania się smakowicie wypieczonymi potrawami – używając torebek do pieczenia zadbasz o zdrowie swoje i całej rodziny.

Piekąc mięsa oraz ryby często popełniamy błąd – nacieramy tłuszczem formy i polewamy nim potrawy w trakcie pieczenia. W torebkach do pieczenia zawarte w potrawach soki nie wydostają się na zewnątrz, a mięso przyrumienia się poprzez folię. Nie ma potrzeby mieszania czy przekładania potrawy, a cały wydzielający się aromat pozostaje wewnątrz torebki.

Używając torebek do pieczenia otrzymujemy smakowity efekt pieczenia i smażenia bez zbędnego tłuszczu. Co więcej – pieczenie zachowują wszystkie wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy, a ponadto nabierają wyjątkowego aromatu i smaku.

Torebki do pieczenia  zapewniają krótszy czas smażenia, co pozwala zredukować zbędny tłuszcz. Przygotowane potrawy nie są już ciężkostrawne, lecz dużo delikatniejsze i bardziej wykwintne w smaku.

Torebki idealnie nadają się również do pieczenia w kuchenkach mikrofalowych. Z łatwością przepuszczają promieniowanie mikrofalowe, a przyrządzane w nich potrawy nie wymagają mieszania. Mogą być używane do pieczenia mięsa, do zamrażania, rozmrażania, odgrzewania i przygotowywania rozmaitych potraw – nie tylko z mięsa i ryb, lecz również z warzyw.

Wystarczy przyprawić potrawę, włożyć do torebki i zamknąć dołączonym klipsem. Warto zwrócić uwagę na to, aby w torebce znalazło się powietrze – umożliwi to przyrumienienie potrawy. Następnie należy odciąć górny róg – dla swobodnego ujścia pary wodnej – oraz umieścić potrawę w głębokim naczyniu do pieczenia. Powstałe w wyniku pieczenia soki mogą posłużyć do przyrządzenia smacznego sosu.