POLECAMY

Te niepozorne nasiona, to bogactwo witamin - sprawdź jak wykorzystać pestki dyni

Pestki dyni to chrupiący zdrowy dodatek, który możesz użyć do wielu dań – zainspiruj się i sprawdź!

/ 2 tygodnie temu
Te niepozorne nasiona, to bogactwo witamin - sprawdź jak wykorzystać pestki dyni fot. Fotolia

Pestki dyni są znakomite zarówno w wersji na surowo, jak i podprażone z dodatkiem przypraw. Są uzupełnieniem sałatek, kremowych zup oraz deserów. Tłoczony z nich olej jest źródłem cennych minerałów i witamin. Sprawdź jak wykorzystać nasiona w codziennych daniach!

Dressing z olejem z pestek dyni

Oto składniki na dressing z olejem z pestek dyni:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oleju z pestek dyni
  • szczypta soli

Jak zrobić dressing z olejem z pestek dyni?

Oliwę z oliwek lekko napowietrzamy za pomocą trzepaczki  Dodajemy ocet balsamiczny, musztardę, miód oraz olej z pestek dyni.  Doprawiamy całość szczypta soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowany dressing serwujemy z mixem sałat lub pieczonymi warzywami.

Pestki dyni – właściwości

Zdrowe serce - pół szklanki pestek dyni zawiera dzienną dawkę magnezu, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie ważnych funkcji psychologicznych. Jest odpowiedzialny za niezachwianą pracę serca, budowanie kości i zębów oraz pracę jelit.

Wspomagają układ odpornościowy - pestki dyni to nieocenione źródło cynku, odpowiedzialne za rozwój i wzrost komórek. Wzmacnia układ odpornościowy dodatkowo regulując insulinę. Spożycie odpowiedniej ilości cynku pozwala na spokojny i owocny sen.

Wysoka zawartość omega-3 - pestki dyni to doskonałe źródło kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego ALA.

Wspomaga zdrowie mężczyzny - ze względu na wysoką zawartość cynku są odpowiednie w walce o zdrową prostatę, przeciwdziałając przerostom.

Pestki dyni – jak jeść?

Panierka do kotletów - pokruszone i podprażone pestki dyni wymieszane z mąką pszenną lub z bułką tartą będą chrupiącym akcentem każdej panierki.

Chrupiący dodatek - wypieczone przez minutę na suchej, rozgrzanej patelni idealnie komponują się do sałatek z kurczakiem lub owocami morza.

Ciastka - owsiane z dodatkiem pestek lub batoniki musli nie mogą obyć się bez ich udziału. Dodają charakteru każdemu zestawieniu. Świetnie komponują się z suszonymi morelami i śliwkami.

Masło z pestek dyni - to nic innego jak zmielone pestki, które wypuszczając olej podczas blendowania, nabierają gładkiej i delikatnej konsystencji, Idealna propozycja dla wegan.

Granola - przygotowywana od podstaw mieszanka zbóż, prażonych ziaren oraz suszonych owoców nierzadko uzupełniana pestkami dyni jest lepszym wyborem niż te kupione w sklepie. Mamy możliwość dobrać i uzupełnić cukier w formie oraz ilości, jaka odpowiada naszym gustom.

Dodatek do guacamole - zmiksowane awokado z dodatkiem cebuli oraz czosnku uzupełnione możemy uzupełnić pestkami. Połączenie gładkiej i chrupiącej konsystencji harmonizuje całość.

Składnik pieczywa - nieodłączny składnik pełnoziarnistych bułek, chlebów i wyrobów cukierniczych. W szczególności dobrze komponują się z wypiekami na bazie mąki razowej lub graham.

Sprawdź inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)