Orico zaprasza na piknik

Po zimie nasze organizmy są „uśpione”. Idealny zastrzyk energii da nam wyprawa całą rodziną na piknik czy zorganizowanie ogniska.
/ 21.04.2010 11:40
Nareszcie nadeszła tak długo wyczekiwana wiosna. Jeszcze chwila i wszystko wokół się zazieleni i zapachną pierwsze kwiaty. Nic dziwnego, że nieśmiałe promienie słońca i powiewy ciepłego wiatru zachęcają do wychodzenia z domu, spacerów i spędzania wolnego czasu na łonie budzącej się do życia natury. Wyprawa do lasu czy parku to również okazja do rozruszania naszych zastałych po zimie stawów i mięśni. Gra w piłkę, zabawa w „chowanego” lub wyprawa rowerowa z pewnością nam w tym pomogą. W końcu nie bez powodu mówi się, że ruch to zdrowie, szczególnie jeśli idzie w parze ze zdrowym odżywianiem.

Po zimie nasze organizmy są „uśpione”. Idealny zastrzyk energii da nam wyprawa całą rodziną na piknik czy zorganizowanie ogniska. Aby jednak wycieczka była udana nie można zapomnieć o koszu ze smakołykami, które z pewnością umilą nam czas spędzony z najbliższymi. Niezastąpionymi i najprostszymi przekąskami będą kanapki, których wygląd i smak zależy wyłącznie od naszej twórczej inwencji. Mając do dyspozycji różnorodne składniki możemy wspólnie z „piknikowiczami” wyczarować kilka wiosennych smakołyków z pasztetami i przysmakami sojowymi Orico.

Nie zapominajmy również o spakowaniu do naszego koszyka piknikowego owoców i soków, które dostarczą organizmowi naturalnych witamin i energii do zabawy. A na deser, zamiast czekoladowych batoników, które pod wpływem ciepła mogą się rozpuścić, idealnym rozwiązaniem będzie kanapka na słodko z serkiem tofu, miodem i gruszkami.

Dla miłośników nocy „pod chmurką” proponujemy biwak z rodziną i przyjaciółmi. Atrakcją takiego wypadu na pewno będzie ognisko. Po całym aktywnie spędzonym dniu na świeżym powietrzu nasz organizm będzie domagał się pożywnego posiłku. Dlatego już dzień wcześniej warto zaopatrzyć się w produkty, które będzie można przygotować nad ogniskiem. Tradycyjną pieczoną kiełbaskę można zastąpić szaszłykami z polędwicy. Mięso trzeba jednak wcześniej namoczyć w marynacie z sosu sojowego i przypraw.

Niecierpliwi i bardzo głodni uczestnicy biwaku mogą oczywiście pozostać przy opiekanej nad ogniem kiełbasce i pieczonym chlebku. Wszystkich na pewno jednak ucieszą ziemniaki w mundurkach z dodatkiem masełka smakowego tofu, które są obowiązkową pozycją „ogniskowego” menu.

Okazją do spędzenia czasu na wolnym powietrzu może być również spotkanie z przyjaciółmi w naszym prywatnym zaciszu - ogrodzie lub na działce. Lekkie przystawki i sałatki z pastą sojową i serkiem tofu będę smakowicie komponować się na kraciastym obrusie, na tle otaczających nas kwiatów, krzewów i drzew.

Podczas biesiadowania w ogrodzie czy na działce świetnie sprawdza się również grill. To właśnie przy nim wszyscy panowie wchodzą w rolę kucharzy i prezentują swoje ukryte umiejętności przygotowywania rożnego rodzaju mięs, na przykład steków nadziewanych sojową pastą kanapkową.

Wszystkim wielbicielom jedzenia na świeżym powietrzu życzymy smacznego, a po smakowiteh przepisy zapraszamy na www.mojeorico.pl

Redakcja poleca

REKLAMA