Oleje i oliwy

Olej z pestek winogron, słonecznikowy, oliwa extra virgin... Zobacz, czym się różnią i do czego najlepiej je dodawać.
/ 16.03.2006 16:57
Są najzdrowsze ze wszystkich tłuszczów. I choć mają podobną liczbę kalorii jak masło czy smalec, różni je od nich wiele.

Po pierwsze - są pochodzenia roślinnego, więc nie zawierają cholesterolu. Po drugie - dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Ich znaczenie w diecie podkreślono więc w najnowszej piramidzie żywienia – każdego dnia powinniśmy zjadać 2–3 łyżki oleju lub oliwy. Mają naprawdę dobroczynne działanie, czego żywym dowodem są mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Ich dieta, bazująca na warzywach, rybach i oliwie, sprawia, że rzadziej niż inne nacje chorują na miażdżycę i nowotwory.

Co to jest extra virgin?
Extra virgin to najszlachetniejsza oliwa z oliwek. Jest tłoczona na zimno, ma zielonkawy kolor i charakterystyczny zapach surowych oliwek. W pełni zachowuje najcenniejsze dla zdrowia składniki. Stanowi doskonałe uzupełnienie sałatek, surówek, sosów, dań z makaronu. Do smażenia radzimy używać oliwy gorszej jakości (olive oil) tłoczonej na gorąco.

Dodaj zioła i przyprawy
Sama możesz przygotować aromatyczne oliwy. Do oliwy z oliwek dodaj np. czosnek, papryczkę, ziarna pieprzu lub zioła. Będzie pasować do sałatek i mięs.

Dobierz do potrawy
Na rafinowanych olejach i oliwach można smażyć, zaś tłoczone na zimno najcenniejsze są jadane na surowo, np. dodane do sałatki, surówki lub sosu.
- Rzepakowy
Ma charakterystyczny zapach; do surówek, smażenia.
- Słonecznikowy
Obojętny w smaku, ma przyjemny zapach. Doskonały do sałatek, sosów, ale też do smażenia.
- Z pestek winogron
Bez smaku i zapachu, wytrzymały na wysoką temperaturę; uniwersalny, do smażenia, pieczenia, surówek i sałatek.
- Ryżowy
Tłoczony na zimno, rafinowany; dobry do smażenia i gotowania, a także do sałatek.
- Sezamowy
Tłoczony na zimno; do sałatek, zup, nie nadaje się do smażenia!
- Z orzechów włoskich
Bardzo zdrowy; do sałatek, sosów, dressingów oraz do krótkiego smażenia.
- Z pestek dyni
Ma orzechowo-owocowy smak; do sosów, zup, ciast, do polewania lodów.
- Lniany
Szybko jełczeje; do potraw wegetariańskich, z tofu.

Redakcja poleca

REKLAMA