Przyjmuje się, że gatunków gruszek jest od 30 do 50, choć ich odmian uprawnych może być nawet kilka tysięcy. Poszczególne odmiany gruszek różnią się między sobą nie tylko ze względu na smak i wygląd owoców, lecz także ich odporność na poszczególne choroby.
Choć rodzajów gruszek jest wiele, z pewnością znasz takie odmiany gruszek jak konferencja, klapsa czy concorde. Na dobrze zaopatrzonym stoisku targowym znajdziesz także inne. Zobacz czym wyróżniają się konkretne odmiany gruszek i zdecyduj, którą z nich wybrać na przetwory z gruszek, na ciasto czy do jedzenia na surowo.
Najpopularniejsze odmiany gruszek
Oto najpopularniejsze w Polsce rodzaje gruszek. Zobacz, jaka odmiana gruszki będzie najlepsza na przetwory, a jaką warto przeznaczyć na sok lub jeść na surowo.
Konferencja
Późna odmiana gruszek, zbiera się je na przełomie września i października. Konferencja ma zielono-żółtą, matową skórkę, słodki i soczysty miąższ. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, a także do wszelkiego rodzaju deserów. Sprawdzi się również w przygotowaniu przetworów, np. kompotów.
fot. Adobe Stock
Lukasówka
Odmiana późnej gruszki, zbieranej pod koniec września. Lukasówka ma duże zielone owoce, niekiedy z żółtym lub czerwonym rumieńcem. Jest słodka, posiada lekko winny smak. Doskonała do deserów i na przetwory.
Komisówka
Odmiana gruszek zbierana od drugiej połowy września, o matowej, zielono-żółtej skórce. Mniej soczysta od klapsy, należy do najsmaczniejszych gruszek deserowych. Doskonale nadaje się również na dżem z gruszek i gruszki w occie.
Klapsa
Ta odmiana gruszki nazywana jest również faworytką. Jest to gruszka o zielono-czerwonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Najlepiej smakuje na surowo, ze względu na dużą zawartość soku. Można ją również wykorzystać do różnego rodzaju deserów, np. ciast i kompotów.
fot. Adobe Stock
Paryżanka
Bardzo późna odmiana gruszek, zbiera się ją pod koniec października. Charakteryzuje się zieloną skórką i twardym, słodko-kwaśnym miąższem. Idealnie nadaje się do marynowania w occie.
Bonkreta Williamsa
Owocuje latem, ma żółtą skórkę z czerwonym nalotem. Charakteryzuje się bardzo aromatycznym zapachem, doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia i do suszenia.
fot. Adobe Stock
Grusza Azjatycka
Kształtem owoce tej odmiany gruszki, przypominają bardziej jabłko. Ma zwarty, lekko kwaskowy miąższ, doskonale nadaje się do przyrządzania różnego rodzaju konfitur.
Generał Leclerc
Odmiana zbierana wczesną jesienią, idealna do różnego rodzaju przetworów zimowych, np. kompotów, dżemów i konfitur.
Triumf Packhama
Gruszki tej odmiany mają bardzo soczysty i słodki miąższ, żółtą skórkę. Nadają się do jedzenia na surowo i do deserów (ciast, kompotów, musów).
Carola i Concorde
Obie odmiany są spokrewnione z komisówką. Owocują na początku września. Jest to odmiana typowo deserowa, owoce są duże, o słodkim i bardzo soczystym miąższu.
Odmiany gruszek - smaczne i zdrowe
W tym niepozornym owocu o żółtej lub zielonej skórce, kryje się wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gruszki to przede wszystkim źródło błonnika, który pobudza układ trawienny do pracy.
Owoce zawierają również bor, który wpływa na korzystne funkcjonowanie mózgu i poprawia koncentrację, a także wapń, który zapobiega osteoporozie. W gruszkach znajdziemy także spore ilości jodu.
Zobacz co zrobić z gruszek:
Gruszki z occie
Nalewka z gruszek
Kompot z gruszek