Odmiany gruszek – jaka do czego?

Gruszki są bardzo popularnymi owocami ze względu na charakterystyczny smak i zapach. Nie każdy wie, jak wiele jest odmian gruszek i jaka do czego najlepiej pasuje. Jemy je na surowo, przyrządzamy z nich również kompoty i dżemy, dodajemy do ciast. Poznaj różne odmiany gruszek, a dowiesz się, jaka odmiana będzie najlepsza na dżem, a jaka do deseru.

fot. Nieznane

Smaczne i zdrowe

W tym niepozornym owocu o żółtej lub zielonej skórce kryje się wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Gruszki to przede wszystkim źródło błonnika, który pobudza nasz układ trawienny do pracy. Owoce zawierają również bor, który wpływa na korzystne funkcjonowanie naszego mózgu i poprawia koncentrację, wapń, który zapobiega osteoporozie oraz spore ilości jodu.

Zobacz też: Jak przygotować jarzębinę, porzeczki i czarny bez?

Odmiany gruszek

Klapsa – nazywana również faworytką, jest to gruszka o zielono-czerwonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Najlepiej smakuje na surowo, ze względu na dużą zawartość soku. Można ją również wykorzystać do różnego rodzaju deserów, np. ciast i kompotów.

Konferencja – późna odmiana gruszek, zbiera się je na przełomie września i października. Konferencja ma zielono-żółtą, matową skórkę, słodki i soczysty miąższ. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, a także do wszelkiego rodzaju deserów. Sprawdzi się również w przygotowaniu przetworów, np. kompotów.

Lukasówka – odmiana późnej gruszki, zbieranej pod koniec września. Lukasówka ma duże zielone owoce, niekiedy z żółtym lub czerwonym rumieńcem. Jest słodka, posiada lekko winnym smak. Doskonała do deserów i na przetwory.

Komisówka – odmiana gruszek zbierana od drugiej połowy września, o matowej, zielono-żółtej skórce. Mniej soczysta od klapsy, należy do najsmaczniejszych gruszek deserowych. Doskonale nadaje się również na dżem i pikle.

Zobacz także: Jak się robi dżemy?

Paryżanka – bardzo późna odmiana gruszek, zbiera się ją pod koniec października. Charakteryzuje się zieloną skórką i twardym, słodko-kwaśnym miąższem. Idealnie nadaje się do marynowania w occie.

Bonkreta Williamsa – owocuje latem, ma żółtą skórkę z czerwonym nalotem. Charakteryzuje się bardzo aromatycznym zapachem, doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia i do suszenia.

Grusza Azjatycka – kształtem ta odmiana gruszki przypominają bardziej jabłko. Ma zwarty, lekko kwaskowy miąższ, doskonale nadają się do przyrządzania różnego rodzaju konfitur.

Generał Leclerc – odmiana zbierana wczesną jesienią, idealna do różnego rodzaju przetworów zimowych, np. kompotów, dżemów i konfitur.

Triumf Packhama – gruszki tej odmiany mają bardzo soczysty i słodki miąższ, żółtą skórkę. Nadają się do jedzenia na surowo i do deserów (ciast, kompotów, musów).

Carola i Concorde – obie odmiany są spokrewnione z komisówką. Owocują na początku września. Jest to odmiana typowo deserowa, owoce są duże, o słodkim i bardzo soczystym miąższu.

Polecamy: Co zrobić z aronią?

Przepis Beaty Pawlikowskiej: sok wiosenny z imbirem
SKOMENTUJ (4)
KOMENTARZE (4)
~gość/rok temu
Fjdjsjdifkcc
~abc/3 lata temu
a gdzie zdjęcia!!!
like a bird/4 lata temu
jest tych gruszkowych odmian trochę
POKAŻ KOMENTARZE (4)