POLECAMY

Tylko słodki krem, czy również dodatek do deserów? Zobacz nasze przepisy na domową Nutellę!

Domowa Nutella w wersji z orzechami oraz ze... śliwkami! Zobacz sprawdzone przepisy!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
Tylko słodki krem, czy również dodatek do deserów? Zobacz nasze przepisy na domową Nutellę! fot. Fotolia

Chyba nie ma na świecie osób, które nie uwielbiałyby Nutelli. Najsłynniejszy na świecie czekoladowy krem to jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów w większości państw - jego popularność nie słabnie nawet pomimo licznych kontrowersji, dotyczących sposobu jego wytwarzania. Jeśli masz ochotę, przyrządź z nami domowy krem czekoladowy a la Nutella - to pyszny i prosty sposób!

Przepis na domowy krem czekoladowy a la Nutella

Oto składniki na spory słoiczek Nutelli:

  • 35 g oleju kokosowego,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • 300 g orzechów laskowych,
  • 300 g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki kakao,
  • odrobina soli.

Jak zrobić domową Nutellę? Orzechy pozbaw łupinek, a następnie skórek, drobno posiekaj i podpraż na rozgrzanej patelni. Uważaj, aby ich nie przypalić - odrobina nieuwagi i nabiorą nieprzyjemnego posmaku! Teraz wrzuć orzechy do malaksera, robota kuchennego lub młynka - wybierz takie urządzenie, które pozwoli ci miksować nieprzerwanie przez 10 minut, aby z orzechów powstała pasta.

Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Połącz z orzechową pastą. Dodaj kakao, sól, cukier puder i olej kokosowy. Miksuj, aż powstanie aksamitny krem o konsystencji Nutelli. Przelej do słoika i odstaw, by stężał w temperaturze pokojowej.

Jak uprażyć orzechy?

Przepis na Nutellę ze śliwkami

Oto pomysł na nietypowe przetwory ze śliwek - domową Nutellę ze śliwkami:

  • 5 kg śliwek węgierek,
  • 1 kg cukru,
  • 8 łyżek kakao,
  • gorzka czekolada.

Jak zrobić domową Nutellę ze śliwkami? Śliwki umyj, poprzekrawaj na połówki i pozbaw pestek. Wrzuć je do dużego garnka. Gotuj na małym ogniu, często mieszaj, by się nie przypaliły. Kiedy śliwki będą już gęste, dodaj do nich cukier i kolejny raz zagotuj. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do masy. Wymieszaj. Następnie wsyp kakao. Gotuj na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści. Mieszaj, aby masa nie przywarła! Gorącą Nutellę nakładaj do słoików. Pasteryzuj około 10 minut. 

Zobacz więcej ciekawych porad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
Rozśmiesza mnie ten brak profesjonalizmu :) Sitko użyte do przesiewania mąki - sitko do cukru pudru.. nie wiem... Lubię oglądać Panią Kasię, ale jest to takie prostackie. Ładnie się Pani Kasia wysławia.. ale reszta.......... kupcie do programu zestaw narzędzi kuchennych (komplet) a nie wszystko takie nijakie.
/miesiąc temu
ooooooooo