Niech tradycji stanie się zadość – śledzie na wigilijnym stole

Matjas korzenny SEKO S.A. fot. serwis prasowy
Celebrowanie wspólnej wieczerzy przy wigilijnym stole jest jednym z tych momentów, na który z niecierpliwością czekamy przez cały rok
/ 26.11.2010 10:52
Matjas korzenny SEKO S.A. fot. serwis prasowy
Zgodnie z tradycją, w Wigilię powinniśmy spożywać tylko postne potrawy. Ryby, a wśród nich śledzie, od lat stanowią jedną z podstaw tego uroczystego posiłku. Firma SEKO S.A. na Wigilię proponuje tradycyjne matjasy śledziowe doprawione korzennymi przyprawami.

Choć tradycyjna polska kuchnia coraz częściej konkuruje z nowymi smakami, napływającymi do nas z zagranicy, święta są czasem, w którym tylko nieliczni decydują się na kulinarne eksperymenty. Zgodnie z obrzędem, na wigilijnym stole prym wiodą ryby. Podawane są w postaci smażonych filetów, koreczków i zawijańców, w galarecie czy też jako dodatek do sałatek. Zawsze jednak stanowią bardzo zdrowe, postne danie.

Klasyka pełna zdrowia
Jedną z ulubionych przez Polaków ryb jest śledź. Mięso śledzia zawiera szereg dobroczynnych dla zdrowia składników, spośród których najbardziej doceniane przez dietetyków są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Witaminy A, D i E oraz cynk i wapń stanowią ważne ich dopełnienie. Zdrowotne korzyści płynące ze spożywania śledzi docenić powinni przede wszystkim rodzice przygotowujący posiłki dla dzieci – ryby te zapewniają prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny maluchom oraz dorastającym nastolatkom. Podając śledzie na wigilijnym stole możemy mieć pewność, że - oprócz bycia wiernymi tradycji – dostarczymy organizmowi szereg ważnych dla zdrowia składników. Pytanie tylko, jak uczynić z popularnej ryby świąteczną potrawę?

Śledź ze smakiem i aromatem
Bożonarodzeniowa kuchnia przepełniona jest zapachami. Królują w niej aromaty zarówno słodkie, jak i ostrzejsze. Źródłem przepięknych woni unoszących się w tym magicznym czasie są przyprawy. Dodawane do pierników, pierogów czy barszczu nadają potrawom również wyjątkowego smaku. Wigilijne dania nie mogą obejść się bez przypraw korzennych – pomyśleli o tym specjaliści od kreowania smaków w firmie SEKO S.A. Matjasy korzenne SEKO to propozycja dla osób ceniących tradycję, zdrowie i smak. Doprawione aromatycznymi przyprawami, delikatne i miękkie filety śledziowe, doskonale prezentować się będą na wigilijnym stole jako odrębna świąteczna potrawa lub podstawa do wielu tradycyjnych dań. Łagodny smak Matjasów SEKO podkreślony został ostrzejszymi ziołami, które łagodzi olejowa zalewa. Czterystugramowe opakowanie Matjasów korzennych SEKO pomoże każdej przygotowującej tradycyjną Wigilię pani domu przyrządzić wiele zdrowych i aromatycznych dań.

Matjas korzenny SEKO S.A.
Cena: 6,40 zł.
Opakowanie: 400 g.
Tagi: śledzie, Seko

Redakcja poleca

REKLAMA