POLECAMY

Mleko - wybierz idealne dla siebie!

Mleko to jeden z najczęściej używanych produktów w kuchni – do kawy, deserów lub dań wytrawnych. Sprawdź jakie właściwości ma mleko i jaki rodzaj jest dla Ciebie najlepszy!

/ 3 tygodnie temu
Mleko - wybierz idealne dla siebie! fot. Fotolia

Właściwości mleka

Mleko krowie lub kozie to doskonałe źródło wapnia, które jest kluczowe w budowaniu zdrowych kości i zębów. Dodatkowo wapń w połączeniu z witaminą D zapobiega rozwojowi osteoporozy. Pełni główną rolę we wzroście komórek oraz ochronie przeciw rakowi.

Zawarta w mleku witamina D wspomaga produkcję serotoniny, hormon odpowiedzialny za nastrój, łaknienie oraz prawidłowy sen. Jej brak prowadzi do zaburzeń snu, depresji, chronicznego zmęczenia oraz PMS.

Szklanka mleka 3,2 % tłuszczu zawiera 146 kalorii, 8 g tłuszczu oraz 8 g białka.

Rodzaje mleka

Mleko migdałowe (napój roślinny migdałowy) - napój roślinny, nazywany również mlekiem migdałowym, jest przygotowany na bazie podprażonych migdałów, miksowanych następnie z wodą. Przecedzona ciecz jest delikatna, lekko orzechowa w smaku.

Mleko krowie -  jest bogate w białko, wapń oraz witaminę B12, która występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Obecnie dostępne jest także mleko w wersji dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Mleko ryżowe (napój roślinny ryżowy)- niska zawartość tłuszczu oraz doskonałe źródło magnezu pozwala na kontrolowanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo wskazane wszystkim z nietolerancją laktozy. Delikatne w smaku, doskonałe do dietetycznych wypieków.

Mleko kozie - to bardziej lekkostrawny odpowiednik mleka krowiego, bogaty w wapń, aminokwasy, lecz z niskim poziomem cholesterolu. Jest doskonałym zamiennikiem, który jest polecany zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Mleko kokosowe (napój roślinny kokosowy) – może być używane do zagęszczania zup, sosów oraz do przygotowania deserów. Wspomaga prawidłowy poziom cholesterolu, ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko zawału serca.

Ryż na mleku

Oto składniki na ryż na mleku:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • wanilia
  • 3 łyżeczki cukru

Jak zrobić ryż na mleku?

Wodę zagotowujemy w dużym garnku i solimy. Dorzucamy ryż i gotujemy przez 15 minut do miękkości. Odcedzamy całość. Zagotowujemy mleko w osobnym garnku i dodajemy cukier, wanilię i szczyptę soli. Przelewamy mleko do ryżu i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut. Serwujemy na ciepło lub zimno z dodatkiem cynamonu lub owoców.

Sprawdź inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 tygodnie temu
cc