POLECAMY

Orzeźwiająca, idealna do koktajli - sprawdź właściwości mięty

Mięta towarzyszy nam podczas letnich upałów podczas przygotowywania drinków, koktajli, czy ulubionych dań – sprawdź, jak wpływa na Twoje zdrowie!

/ 2 miesiące temu
Orzeźwiająca, idealna do koktajli - sprawdź właściwości mięty fot. Fotolia

Mięta to roślina lecznicza, która jest szeroko stosowana od lat w medycynie naturalnej. Skutecznie likwiduje przeziębienie oraz pomaga zwalczać uciążliwy ból, czy alergie. Sprawdź, jakie zastosowanie i właściwości ma tradycyjna mięta!

Właściwości mięty           

Mięta charakteryzuje się dużą zawartością antyoksydantów oraz składników, które mają wpływ na łagodzenie objawów sezonowej alergii. Jest stosowana jako napar oraz okłady, które doskonale minimalizują efekt uboczny alergii.

Woda z mięty pieprzowej przygotowywana na bazie tej działkowej lub ogrodowej może przyczynić się do efektywnego zapobiegania i łagodzenia bólu podczas karmienia piersią. Okłady z wody miętowej delikatnie łagodzi niewielkie rany powstałe na naskórku.

W przypadku przeziębienia wykorzystywana jest w formie olejku eterycznego lub gorącego naparu, który działa wykrztuśnie. Pomaga pozbyć się uciążliwej flegmy zalegającej w zatokach lub oskrzelach. W połączeniu z zieloną herbatą stosowana jest jako gorący napój na ból gardła.

Wykorzystywana jako środek przeciwbólowy jest stosowana zewnętrznie na skórę w postaci olejku, naparu lub zgniecionych liści. Dodatek do balsamów oraz żeli pod prysznic, łagodzi zmiany skórne oraz odkaża.

Jest najczęstszym składnikiem odświeżaczy do ust oraz gum do żucia. Zapewnia świeży oddech oraz pozwala zwalczyć bakterie.

Odmiany mięty

Mięta pieprzowa

Jest to najczęściej stosowana mięta przy produkcji gum do żucia, lodów oraz napojów alkoholowych, w tym mojito. Olejek na bazie mięty wykorzystywany jest do pasty do zębów.

Mięta cytrynowa

To gatunek aromatycznej mięty stosowanej do drinków, deserów, a w szczególności do dań wytrawnych. Podkreśla smak ryb oraz owoców morza.

Mięta ogrodowa

Najczęściej spotykany gatunek mięty, o lekko omszałych liściach z delikatnym biało-zielonym zabarwieniem. Stosowana w lecznictwie do naparów, okładów oraz przygotowywania herbaty ziołowej.

Sprawdź inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)