POLECAMY

Sorbet a może przystawka? Sprawdź jak przygotować melony!

Melon to soczysty i niezwykle aromatyczny owoc, który świetnie sprawdzi się w sałatkach, deserach, jak i daniach wytrawnych – sprawdź nasze przepisy!

/ 3 tygodnie temu
Sorbet a może przystawka? Sprawdź jak przygotować melony! fot. Fotolia

Melon w 90 % składa się z wody – doskonale nawilża i nawadnia skórę. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Wspomaga prawidłowy sen. Jego właściwości zdrowotne zostały również docenione w kosmetyce, gdzie jest bazą peelingów czy kremów.

Jak jeść melony?

Melony dokładnie obieramy ze skórki i wyciągamy pestki z miąższu. W większości każdy melon może być spożywany na surowo, bez dodatków jako deser lub przekąska.

Jako przystawka ciekawie komponuje się z szynką parmeńską – klasyczny starter dobrze komponujący się z białym winem. Pokrojony w kostkę lub wydrążony za pomocą specjalnej łyżeczki jest idealnym dodatkiem do sałatek owocowych na bazie owoców tropikalnych.

Jest bazą sorbetów oraz lodów jogurtowych. Nałożony w kawałkach na szaszłyki z dodatkiem mozzarelli lub pomidorków, idealnie współgra z podawanym winem lub drinkami.

Rodzaje melonów

Arbuz – Występuje z czerwonym, żółtym lub pomarańczowym miąższem. Składa się w większości z wody. Doskonale nawilża i orzeźwia w upalne dni. Ich waga potrafi przekroczyć 70 kg.

Melon Cantaloupe – jest to jeden z najbardziej znanych gatunków. Idealnie nadaje się do deserów, kremów oraz sałatek z dodatkiem szynki.

Melon miodowy -  jasnozielony kolor to charakterystyczna barwa miąższu tego owocu. Delikatny, słodki w smaku. W większości występuje o masie do 5 kilogramów.

Melon Canary – to jasnożółty melon o słodkim, aromatycznym wnętrzu. Doskonale sprawdza się w sałatkach owocowych oraz jako baza do sorbetów i letnich drinków.

Sałatka z melonem

Oto składniki na sałatkę z melonem:

  • ogórek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • melon cantaloupe

Jak zrobić sałatkę z melonem?

Ogórka i pomidorki koktajlowe kroimy w kawałki. Siekamy cebulę i podduszamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Melon obieramy dokładnie ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy małe kuleczki. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną octu. Tak przygotowana sałatka ciekawie komponuje się ze świeżą mięta i grzankami.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)