Marynaty do mięs - gotowe przepisy

Marynaty do mięs fot. Adobe Stock
Oto przepisy na marynaty do mięs: wieprzowego, wołowego, drobiowego i innych. Najdłuższego czasu marynowania wymaga marynata winna.
/ 17.12.2020 05:03
Marynaty do mięs fot. Adobe Stock

By mięso przeszło aromatem przypraw z marynaty, powinno marynować się przynajmniej przez godzinę, ale warto zostawić je na całą noc.

Ich skład możesz modyfikować według uznania – za każdym razem otrzymasz nieco inny, niepowtarzalny aromat.

Spis treści:

  1. Tradycyjna marynata do mięsa wieprzowego
  2. Tymiankowa marynata drobiu i cielęciny
  3. Musztardowa marynata do drobiu
  4. Chińska marynata do wieprzowiny i drobiu
  5. Winna marynata do cielęciny
  6. Tradycyjna marynata do wołowiny
  7. Jogurtowa marynata do drobiu

Tradycyjna marynata do mięsa wieprzowego

Składniki:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Mokre składniki wymieszaj w miseczce.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  3. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Nasmaruj marynatą mięso i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

Tymiankowa marynata do cielęciny i drobiu

Składniki:

  • 2 łyżki tymianku,
  • 2 łyżki rozmarynu,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Tymianek i rozmaryn wymieszaj z połową szklanki oleju.
  2. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, przypraw solą i pieprzem.
  3. Marynatę dokładnie wymieszaj z kawałkami mięsa i odstaw na minimum 1 godzinę.

marynata do mięsa
fot. Adobe Stock

Musztardowa marynata do drobiu

Składniki:

  • 5 łyżek musztardy Dijon,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę Dijon wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i mieloną papryką.
  2. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
  3. Marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na godzinę.

Chińska marynata do wieprzowiny i drobiu

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Olej wymieszaj z ketchupem i sosem sojowym. Dodaj miód i przyprawy.
  2. Czosnek rozgnieć, dodaj do marynaty, wymieszaj. 
  3. Marynatą natrzyj mięso i odstaw na 1 - 2 godziny.

Winna marynata do cielęciny

Składniki:

  • 1 szklanka octu winnego,
  • 4 łyżki białego wina wytrawnego,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren jałowca,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, zalej mięso.
  2. Marynuj przez 2 dni w lodówce.

Tradycyjna marynata do wołowiny

Składniki:

  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • 0,5 szklanki czerwonego octu winnego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Przegotowaną wodę wymieszaj z octem winnym. Dodaj przyprawy.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i zalej nią mięso. Dociśnij, by w całości było zanurzone w płynie lub obracaj co jakiś czas.
  3. Marynuj mięso w lodówce 12 - 24 godziny.

marynata do wołowiny
fot. Adobe Stock

Jogurtowa marynata do drobiu

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 garść liści mięty,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Miętę drobno posiekaj, kolendrę ugnieć w moździerzu.
  2. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, przyprawami i oliwą.
  3. Porcje mięsa wymieszaj z marynatą, wstaw na 1 - 2 godziny do lodówki.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Roberta Grotkowskiego. Pierwotnie został opublikowany 25.02.2015.

Zobacz więcej porad na temat mięs:
Sos do mięs - 6 przepisów
Marynata do karkówki, kurczaka z grilla i innych mięs
Sprawdzone przepisy na polędwiczki wieprzowe
Jakie mięso wołowe na bitki, rolady, burgery i zrazy?

Redakcja poleca

REKLAMA