Przysmak prosto z Indii- zobacz doskonałe przepisy na dania z mango

/ miesiąc temu
Przysmak prosto z Indii- zobacz doskonałe przepisy na dania z mango fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Mango to doskonałe źródło minerałów oraz witamin. Dodatkowo zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga prawidłowe trawienie. Idealnie nadaje się do przygotowania słodkich sosów do mięs lub dietetycznych deserów. Sprawdź nasze pomysły na wykorzystanie mango oraz jak prawidłowo je obierać!

Chutney z mango

Oto składniki na chutney z mango:

  • 1,5 kilograma mango
  • olej roślinny
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • średnia cebula
  • papryka czerwona
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki octu winnego
  • pół szklanki cukru
  • garść rodzynek
  • szczypta curry

Jak zrobić chutney z mango?

Mango dokładnie obieramy i usuwamy pestkę. Dokładnie odkrawamy miąższ owocu. Kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mango z chili oraz posiekaną wcześniej cebulą. W misce mieszamy sos sojowy z octem, cukrem oraz curry. Kroimy paprykę i wszystko wykładamy na patelnię. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Dosypujemy rodzynki. Tak przygotowany chutney z mango możemy podawać również zmiksowany na gładko jako sos do mięsa drobiowego czy jagnięciny.

Kurczak z mango

Oto składniki na kurczaka z mango:

  • kilogram piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • średnia cebula
  • 2 mango
  • sos sojowy
  • bulion drobiowy
  • szczypta curry
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić kurczaka z mango?

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie przepoławiamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Następnie Kroimy paprykę w kostkę. Kurczaka dusimy na patelni w bulionie z dodatkiem curry. Dorzucamy paprykę oraz posiekana cebulę. Gotujemy przez 20 minut do miękkości. Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać z ryżem lub z makaronem.

Jak obrać mango?

Mango dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Ustawiamy mango w pionie i dokładnie przepoławiamy wzdłuż pestki z jednej i drugiej strony za pomocą ostrego noża. Należy ostrożnie kroić mango, gdyż miąższ jest wodnisty. Następnie obkrawamy boczne ścianki miąższu. Dwie połówki układamy na płasko i nacinamy nożem tak, aby postały drobne kosteczki. Wywijamy skórkę i wyciągamy miąższ. Możemy tez pozostawić w takiej wersji, służący jako element dekoracyjny do przystawek.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)