Limonka na ciepłe dni

Zielona limonka orzeźwi letnie potrawy.
Coraz częściej zapraszamy limonkę do kuchni i jej smak nie budzi w nas już nieufności. Sprawdza się o każdej porze roku, ale lato lubi ją szczególnie.
/ 12.07.2011 14:25
Zielona limonka orzeźwi letnie potrawy.

Limonka - zielona królowa

Limonka jest krewną cytryny, ale owoce ma nieco mniejsze, skórkę cieńszą i zdecydowanie bardziej zieloną. Jej sok jest również kwaśny, ale jest to inny rodzaj kwaśności niż w przypadku cytryny, dla Europejczyków bardziej egzotyczny, zdaniem wielu osób bardziej orzeźwiający. Dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do letnich napojów. Najbardziej popularna jest w krajach swego pochodzenia, czyli głównie na Dalekim Wschodzie. Jej specyficzny smak wyczuwalny jest w wielu daniach, szczególnie chętnie dodaje się ją do potraw rybnych czy rozmaitych mięsnych bądź warzywnych potrawek. Wyciska się jej sok, ale także dodaje startą skórkę, która wyjątkowo ciekawie aromatyzuje dania. Jeśli nie przepadamy za kwaśnym smakiem jej soku, to właśnie ze skórką powinniśmy się zaprzyjaźnić, bo dodaje potrawom energii i zapachu, a przy tym nie wpływa tak znacząco na jej smak jak sok.

Zobacz także: Jak przygotować karambolę?

Bez limonki ani rusz

Jest pewien drink, którego istnienie nie byłoby niemożliwe bez niepozornej, zielonej limonki. To słynne Mojito. Pochodzi z Kuby, powstał w małej hawańskiej restauracji, którą przez lata odwiedziło mnóstwo znakomitości, między innymi uwielbiający tamtejsze klimaty pisarz Ernest Hemingway. Do przygotowania tego letniego drinka, który niezmiennie kojarzy się z roztańczonymi dziewczętami, pięknymi mężczyznami i pełnymi słońca plażami, potrzebujemy oczywiście limonkę, jasny rum, brązowy cukier, liście mięty, gazowana woda mineralna i kostki lodu. Do szklanki dodajemy łyżeczkę cukru, sok z jednej limonki i trochę wody mineralnej, mieszamy tak, by rozpuścić cukier. Następnie dorzucamy kilka listków mięty i lekko je rozgniatamy. Dorzucamy pokruszony lód, 50 ml jasnego rumu oraz gazowaną wodę mineralną. Niektórzy zamiast brązowego cukru dodają cukier puder, inni jasny rum zastępują bursztynowym. Mężczyźni ograniczają nieco udział wody mineralnej, kobiety wolą wersję mniej procentową. Za każdym razem jest to jednak mocno orzeźwiający koktajl, w którym spotyka się radość i energia, a limonka przenika wszystko pulsującą świeżością.

Zobacz także: Co zrobić z liczi?

Redakcja poleca

REKLAMA