Co położyć na talerzu?
Gatunków jadalnych kwiatów jest wiele. Niektóre z nich to zioła (tymianek, rumianek, szałwia, bazylia), ale do spożycia nadają się też te ozdobne, które zazwyczaj kojarzymy raczej z pięknych bukietów.
Nasturcje
Płatki mają lekko pikantny smak, są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych oraz do sałatek. Ich intensywny kolor dodatkowo uatrakcyjni danie. Można także wykorzystywać nasiona nasturcji; dusić je lub marynować w occie jabłkowym.
Bratek czyli fiołek trójbarwny
Można go dodawać do sałatek oraz zup, dobrze komponuje się także z sałatkami owocowymi. Kwiatki dodają ciekawego posmaku deserom – na przykład galaretce owocowej, kremom i musom. Bratek ma właściwości lecznicze – oczyszcza organizm i dobrze wpływa na cerę. Jest bardzo pomocny w zwalczaniu trądziku.
Stokrotka
Ma delikatnie miętowy smak. To znakomity dodatek do sosów i zup. Szczególnie efektownie wyglądają omlety, naleśniki i torty z czekoladową polewą ozdobione główkami stokrotek.
Koniczyna
Rośnie praktycznie wszędzie, ale do jedzenia nie wykorzystujmy tej z łąk, bo może być zanieczyszczona np. odchodami zwierząt. Kwiaty koniczyny mogą być dodatkiem do placków i racuchów (np. zmiast jabłek), ciekawy smak dają także uduszone z odrobiną czosnku i przyprawami.
Nagietek
Można dodawać do past i twarogów, a także gotować z ryżem i makaronem.