Kwiaty jadalne - rady pani domu

Każdy chyba wie, że jadalnymi kwiatami są kalafiory, karczochy i brokuły. Ale na talerzu mogą też zagościć kolorowe płatki. Są smaczne i zdrowe!
/ 26.04.2013 14:50
Wiele popularnych kwiatów może służyć jako przekąski, dodatki do sałatek czy dań głównych. Do jedzenia nadają się tylko rośliny rosnące z dala od dróg i miejsc przemysłowych. Dlatego właśnie najlepiej wykorzystać w tym celu kwiaty z własnego ogrodu. Pamiętajmy, żeby nie stosować oprysków ani sztucznych nawozów, a zanim sięgniemy po kolorową przekąskę upewnijmy się, że kwiaty są zdrowe i nie zaatakowały ich szkodniki.

Co położyć na talerzu?


Gatunków jadalnych kwiatów jest wiele. Niektóre z nich to zioła (tymianek, rumianek, szałwia, bazylia), ale do spożycia nadają się też te ozdobne, które zazwyczaj kojarzymy raczej z pięknych bukietów.

Nasturcje


Płatki mają lekko pikantny smak, są znakomitym dodatkiem do potraw mięsnych oraz do sałatek. Ich intensywny kolor dodatkowo uatrakcyjni danie. Można także wykorzystywać nasiona nasturcji; dusić je lub marynować w occie jabłkowym.

Bratek czyli fiołek trójbarwny


Można go dodawać do sałatek oraz zup, dobrze komponuje się także z sałatkami owocowymi. Kwiatki dodają ciekawego posmaku deserom – na przykład galaretce owocowej, kremom i musom. Bratek ma właściwości lecznicze – oczyszcza organizm i dobrze wpływa na cerę. Jest bardzo pomocny w zwalczaniu trądziku.

Stokrotka


Ma delikatnie miętowy smak. To znakomity dodatek do sosów i zup. Szczególnie efektownie wyglądają omlety, naleśniki i torty z czekoladową polewą ozdobione główkami stokrotek.

Koniczyna


Rośnie praktycznie wszędzie, ale do jedzenia nie wykorzystujmy tej z łąk, bo może być zanieczyszczona np. odchodami zwierząt. Kwiaty koniczyny mogą być dodatkiem do placków i racuchów (np. zmiast jabłek), ciekawy smak dają także uduszone z odrobiną czosnku i przyprawami.

Nagietek


Można dodawać do past i twarogów, a także gotować z ryżem i makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA