KUCHNIA: niebezpieczne przedmioty i zachowania w kuchni

Sylwia Kazimierczuk / 02.11.2017 14:54

Większość przedmiotów i zachowań w kuchni pozornie bezpiecznych może okazać się dość krytycznych. Ważne jest, aby poznać i zabezpieczyć się przed możliwymi skutkami nieodpowiedniego użycia niektórych akcesoriów kuchennych.

Przemywanie surowego mięsa w zlewie

Wyjęte z opakowania mięso ląduje zaraz w zlewie pod bieżącą wodę? Błąd! Obmywanie mięsa pod wodą nie niweluje bakterii znajdujących się w produkcie. Dochodzi jednak do odwrotnego skutku – rozpowszechniamy groźne wirusy i bakterie. Mycie mięsa przed obróbką termiczną nie jest konieczne. Należy jednak pamiętać, że niektóre bakterie potrafią tworzyć tzw. formy przetrwalnikowe, umożliwiające im przetrwanie w temperaturze 100 °C, dlatego też mięso powinno być gotowane przez dłuższy czas.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA