Kuchnia azjatycka - Zupa Ramen

W kulinarnych spotkaniach z We-Dwoje.pl tym razem dotarliśmy do klimatów azjatyckich.

W kulinarnych spotkaniach z We-Dwoje.pl tym razem dotarliśmy do klimatów azjatyckich.

Kuchnia azjatycka, to połączenie różnych odmian kuchni poszczególnych krajów, czy regionów Azji.
Charakteryzuje się wielkim kontrastem smaku, począwszy od ostrego, gorzkiego, na kwaśnym i słodkim skończywszy.

Wzorując się zatem na podstawowych cechach tej kuchni stworzyliśmy całkiem ciekawe dania.
Na początek Ramen.

Ramen to japońska zupa, która przywędrowała z Chin. Różni się od tradycyjnych dań japońskich tym, że gotowana jest na bazie mięsa  a nie - jak to w Japonii bywa - ryb.
Słowo "ramen" oznacza rodzaj makaronu z mąki pszennej, który jest głównym składnikiem zupy. Sama zupa przyrządzana jest na bazie wieprzowiny. A w skład niej mogą wchodzić warzywa, owoce morza, ryby, mięso drobiowe, jajka ugotowane na twardo.

Tak więc do dzieła, zabieramy się za gotowanie!

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • udko z indyka,
  • 0,5 kg schabu bez kości,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • makaron wstążki,
  • sól, ziarnisty pieprz,
  • chili, bądż ostra papryka,
  • czosnek,
  • kapusta pekińska,
  • kiełki,
  • pędy bambusa,
  • dymka, bądź szczypiorek

Sposób przyrządzenia:

Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około dwie godziny.
Cebulę opalamy nad ogniem, aby miła złoty kolor. Następnie do wywaru z mięsa dodajemy cebulę, łyżeczkę pieprzu w ziarnach.
Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy włoszczyznę (bez marchewki) oraz pędy bambusa a po kilku minutach kiełki i poszatkowaną kapustę pekińską.

Następnie wyciągamy schab i kroimy w paseczki. Mięso posypujemy przyprawami i posiekanym czosnkiem.
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.

Mięso podsmażamy na oliwie. Następnie zalewamy odrobiną zupy i wrzucamy pokrojoną marchew. Całość razem dusimy przez około 5 minut.

Makaron wkładamy do miseczki, zalewamy rosołem, na wierzch dodajemy mięso z marchewką. Posypujemy pokrojona drobno dymką, bądź szczypiorkiem.

fot. Magda Balul

Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (11)
KOMENTARZE (11)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
Dokładnie nie ma kanonu tej potrawy. Ilu kucharzy, tyle sposobów przygotowania. Uwielbiam takie dania
Gość We-Dwoje.pl/rok temu
kuchnia azji to przede wszystkim składniki i sposób gotowania, na końcu przyprawy. taka procedura gotowania jak tu podano to typowo polski wymysł. Dupa tam
Gość We-Dwoje.pl/4 lata temu
Co to są te "kiełki", bo nie wiem. Jakiej to rośliny użyto jako przyprawe w tej zupie?
POKAŻ KOMENTARZE (11)