Najgorętsze książki tego lata przeniosą Cię na granicę amerykańsko-kanadyjską, do oblanej słońcem Toskanii, ponurej Wielkiej Brytanii lat 60. i 70. a także do stolicy klasycznej kuchni i najsłynniejszych kucharzy - Paryża.
Zobacz 5 najlepszych książek kulinarnych na lato!
Brudna robota. Zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłości, Kristin Kimball, Wydawnictwo Czarne
Słodkie życie w Paryżu, David Lebovitz, Wydawnictwo Pascal
Słodkie życie w Paryżu opowiada o początkach przygody, którą Lebovitz żyje do dziś. Jeśli chcesz poznać smaczki życia w Paryżu i dowiedzieć się, jak rozpoznać prawdziwego Paryżanina, koniecznie przeczytaj historię Lebovitza. Z książką Davida pod ręką będziesz także mogła sama odnaleźć się w stolicy Francji i zasmakować kuchni francuskiej, na którą przepisy zdradza czytelnikom sam David.
Tost. Historia chłopięcego głodu, Nigel Slater, Wydawnictwo Carta Blanca
Poznaj historię życia Nigela Slatera - brytyjskiego szefa kuchni, autora książek kulinarnych i gwiazdy programów o gotowaniu i razem z autorem wyrusz w nostalgiczną, kulinarną podróż do lat 60. i 70. Odkryj smaki dzieciństwa kucharza, razem z nim odtwórz wzruszające wydarzenia, które sprawiły, że Nigel wybrał karierę kucharza i przekonaj się, jaką rolę w tym wyborze odegrała klasyczna brytyjska tarta cytrynowa z bezą.
Zielona Toskania, Aleksandra Seghi, Grupa Wydawnicza Relacja Sp. z o.o
Czy włoskie życie to sposób na szczęście? Przeczytajcie koniecznie!
Kulisy kulinarnej akademii, Marek Brzeziński, Wydawnictwo Helion
Le Cordon Bleu - szkoła, którą wcześniej ukończyła między innymi Julia Child - stała się miejscem, gdzie Marek Brzeziński na nowo odkrył Francję i przeżył kulinarną przygodę. Jeśli chcesz poznać ojczyznę takich kucharzy jak Escoffier czy Bocusse z perspekty ucznia najsławniejszej szkoły kucharskiej na świecie, sięgnij po Kulisy kulinarnej akademii!