KOPER WŁOSKI: zastosowania kopru włoskiego i właściwości

Polędwiczki z koprem włoskim. Z dodatkiem miodu i białego wina Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Koper włoski to skarbnica kwasu foliowego, witaminy C, błonnika i innych składników. Jak go serwować?
Weronika Kwaśniak / 26.06.2017 15:49
Polędwiczki z koprem włoskim. Z dodatkiem miodu i białego wina Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Koper włoski, inaczej nazywany fenkułem, to raczej mało znane warzywo. Nie wszystkim odpowiada jego smak, ze względu na charakterystyczny aromat i posmak, kojarzący się nieco z anyżem. Niewiele osób wie, że koper włoski można jeść nawet na surowo! Zazwyczaj serwuje się go jednak w formie grillowanej, gotowanej lub duszonej.

Jakie są właściwości kopru włoskiego? Jest bardzo bogaty w witaminę C, kwas foliowy, potas, błonnik i witaminę B1. Ilość tych składników jest w nim tak duża, że jeden fenkuł zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminę C! Koper włoski jest niskokaloryczny, więc mogą jeść go również osoby, które są na diecie. Olejki zawarte w tym warzywie mają bardzo dobry wpływ na układ trawienny.

Duszone polędwiczki z koprem włoskim

Oto przepis na duszone polędwiczki z koprem włoskim, w sosie z białego wina i miodu:

  • 60 dag polędwiczki wieprzowej,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 5 dag mąki,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 duże bulwy kopru włoskiego,
  • 4 dag masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po gałązce szałwii i rozmarynu,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić duszone polędwiczki z koprem włoskim? Koper włoski oczyść, pokrój na kawałki, po czym gotuj 15 minut w wodzie. Następnie włóż go do brytfanki wysmarowanej masłem. Szałwię posiekaj z rozmarynem, dodaj sól i powstałą mieszanką przypraw koper. Całość posyp bułką tartą i wiórkami masła.

Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C. Mięso umyj, osusz. Oprósz pieprzem, solą, posyp mąką, a następnie zrumień na oliwie rozgrzanej z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do mięsa dodaj miód i wino, odparuj. Polędwiczkę pokrój w grube plastry i podawaj na upieczonym koprze włoskim.

Zobacz 51 innych przepisów na polędwiczki

Przepis na zupę krem z kopru włoskiego

Oto składniki na zupę krem z kopru włoskiego:

  • 4 duże bulwy kopru włoskiego,
  • 1 cebula,
  • 4 marchewki,
  • 30 g masła,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • pieprz,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • gałka muszkatołowa.

Jak zrobić zupę z kopru włoskiego? Wszystkie warzywa obierz, umyj i posiekaj. Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzej masło, najpierw zeszklij na nim cebulkę. Potem dodaj resztę warzyw i smaż przez 5-7 minut. Zalej przesmażone warzywa bulionem, dopraw gałką, papryką, curry, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Potem zupę z kopru włoskiego zmiksuj blenderem. Podawaj z grzankami i kleksem śmietanki.

Zobacz więcej porad kulinarnych

Redakcja poleca

REKLAMA