POLECAMY

Chcesz zostać mistrzem kuchni? Weź udział w konkursie i wygraj bon na sprzęty kuchenne, które ci w tym pomogą!

Naczynia do gotowania Florina sprawią, że pokochasz czas spędzony przy kuchennym blacie. Sprawdź, co je wyróżnia!

Magdalena Burda / 10 miesięcy temu

Po raz kolejny podpaliłaś łososia? Za każdym razem coś idzie nie tak?  Mamy dla ciebie rozwiązanie. Znalazłyśmy naczynia do gotowania, które pomogą ci zostać prawdziwą królową kuchni!
 
Florina przekonuje, że przygotowanie prostych codziennych potraw może być niezwykłą przygodą i zaprasza do konkursu na swoim profilu na Facebooku. Aby wziąć w nim udział wystarczy przesłać przepis i zdjęcie dania przygotowanego na patelni.
 
Zadanie konkursowe polega na wykonaniu zdjęcia potrawy. Fotografię wraz z przepisem należy zamieścić w komentarzu pod postem głównym na Facebookowym profilu FlorinyPrace konkursowe można zgłaszać od 17 października do 30 listopada.  
 

Weź udział w konkursie marki Florina i wygraj niesamowite nagrody!

    
 

Smażenie idealne, czyli jak się do tego zabrać

Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystasz minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym twoje dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat.
 
  1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę
  2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa). Do krótkiego smażenia najlepszej sprawdzą się oleje: palmowy, rzepakowy, ryżowy albo kokosowy.
  3. Trzeba sprawdzić na etykiecie, czy dany olej zaczyna dymić w temperaturze 230-240 stopni. Taka temperatura zapewnia optymalne smażenie.
  4. Po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, aż ten zacznie lekko dymić.
  5. Wrzuć wybrane składniki na patelnię. Smaż jedną stronę przez 2 minuty. Przerzuć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
  6. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty.
  7. Mięso smaż z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę.
Teraz już znasz sekretne tajniki idealnego smażenia, przejdźmy do doboru idealnej patelni.

Patelnia szyta na miarę

Jesteś mięsożercą czy stoisz po stronie vege? To jakie potrawy znajdują się w twoim codziennym menu będzie miało wpływ na wybór idealnej patelni. Sprawdź, jakie pasują do twojego jedzenia: 
 
Patelnie grillowe – pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb.
Patelnie uniwersalne – przeznaczone do przygotowywania różnych potraw.
Patelnie do ryb – posiadają faliste dno i mają kształt ryby lub owalny, co pozwala na przyrządzenie ryby w całości. 
Patelnie do jajek – mają specjalne zagłębienia , do których można wbić jajko lub nałożyć ciasto na racuchy.
Patelnia wok – znana z kuchni azjatyckiej, gwarantuje krótki czas przygotowania, dzięki czemu potrawa jest soczysta i nie traci wartości odżywczych. Idealna do dań mieszanych.
Patelnie elektroniczne – przydatne w podróży, gdyż nie wymagają posiadania kuchenni, wystarczy podłączyć je do prądu. 

Wybór jest prosty 

Marka Florina posiada w swoim katalogu patelnie, które sprostają nawet największym wyzwaniom
Innowacyjna, niezniszczalna i wyjątkowo designerska – patelnia LAVA. To prawdziwa perełka kuchennego świata, która jest naprawdę niezniszczalna. Dodatkowo posiada system Air Cushion chroniący twoje potrawy od przypalenia i przywierania do jej powierzchni. Idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania dan wymagających i beztłuszczowych. Cudowna!
patelnia Lava
Model GARDINO posiada 3 - warstwową powłokę Teflon Select, która pomoże stworzyć ci dania z najwyższej półki. Do tego ma piękny kolor i jest odporna na zarysowania. 
patelnia Gardino
Dla wszystkich fanek mięsa, a w tym idealnie wysmażonych steków – patelnia NEBULA. Produkt posiada innowacyjną powłokę z wypustkami wzorowanymi strukturą piłeczek golfowych, zapewniającą równomierne nagrzanie patelni oraz przygotowanie dań z minimalną zawartością tłuszczu. 
patelnia Nebula 
Kochasz soczyste dania zalane kremowymi sosami? Postaw na ekologiczną patelnię GRZYBOWĄ. Wdzięczna nazwa może skusi cię do przygotowania pysznej zalewy z kurek albo borowików? Ekologiczna powłoka jest wyjątkowo wytrzymała, rączka patelni antypoślizgowa, a o przywieranie sosu nawet nie musisz myśleć. Ideał!
patelnia Grzybowa 
Jesteś fanką zdrowego odżywiania? Wybierz MAJĘ. Jak to pszczółka, posiada powłokę w kształcie plastrów miodu. Ten wzór pomaga w przygotowywaniu potraw bez użycia tłuszczu. 
 
Dla wszystkich zwolenniczek prostej, tradycyjnej kuchni – patelnia ZUZA. Odporna, łatwa w czyszczeniu i prosta w obsłudze. Must have każdej kuchni. 
patelnia Zuza
Teraz już wiesz, którą patelnie musisz mieć w swojej kuchni. Weź udział w konkursie i zdobądź bon na zakupy w sklepie Florina. Powodzenia!
 
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/9 miesięcy temu
O to przy okazji możemy się odchudzimy?:) Jesienią wcale nie jest to trudne zbijamywage.pl/przydatne-przy-odchudzaniu/jesienia-tez-mozesz-sie-odchudzic