Sezon na wiśnie w pełni! To idealny moment na zachowanie słodyczy owoców na dłużej. Doskonałym pomysłem może być konfitura wiśniowa z Konfitur-Fix DIAMANT, ponieważ jej przygotowanie jest proste i szybkie. Jego unikalna formuła umożliwia indywidualne dobranie ilości dosypywanego cukru (od 350 do 500 g). Domowa konfitura z wiśni świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów. Przygotowana z prażonymi w karmelu migdałami dodana do owsianki urozmaici Twoje śniadanie. Domowymi konfiturami możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.
Składniki:
- 1kg wydrylowanych wiśni
- 1 opakowanie konfitur
- 500g Cukru białego (ilość sugerowana)
- 100g migdałów
- 50g cukru trzcinowy (do prażenia migdałów)
Zobacz także: Konfitury słodzone stewią - przepisy
Przygotowanie:
Migdały posiekać i prażyć na suchej patelni przez minutę, dodać cukier trzcinowy , mieszać, aż się rozpuści i pokryje migdały. Zdjąć migdały z patelni, rozłożyć na papierze do pieczenia i gdy wystygną pokruszyć na małe kawałeczki. Wiśnie wymieszać z cukrem białym i środkiem żelującym, przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, na końcu mieszając z prażonymi migdałami. Gorącą konfiturę przełożyć szybko do wyparzonych słoiczków i odwrócić na kilka minut do góry dnem. 5 minut i gotowe! Smacznego!
Źródło: Materiały Prasowe CRUSO/om