Złoto Inków w czystej postaci - zobacz przepisy na dania z komosą ryżową

Komosa ryżowa to hit ostatnich lat, który na dobre zagościł do naszych kuchni – sprawdź nasze przepisy!

/ 3 miesiące temu
Złoto Inków w czystej postaci - zobacz przepisy na dania z komosą ryżową fot. Fotolia

Komosa ryżowa to kasza bogata w witaminy z grupy B oraz źródło magnezu i fosforu. Świetnie wpływa na sylwetkę i syci. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mąka na jej bazie idealnie pasuje do wypieków i zagęszczania sosów. Komosa ryżowa z kurczakiem, warzywami lub z dodatkiem owoców ciekawie komponuje się w sałatkach lub deserach. Sprawdź nasze pomysły na komosę ryżową!

Jak gotować komosę ryżową?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i podprażamy komosę ryżową przez 8-10 minut cały czas mieszając. Pilnujemy, aby całość nie przypaliła się. Gotujemy quinoa w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Gotujemy w dużym garnku przez 15 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i dolewamy odrobinę białego wina do smaku. Po ugotowaniu należy przemieszać komosę widelcem tak, aby spulchnić kaszę. Podajemy ją z pieczonymi warzywami, drobiem lub na słodko.

Komosa ryżowa z warzywami i kurczakiem: przepis

Oto składniki na komosę ryżową z warzywami i kurczakiem:

  • szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wywaru drobiowego
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie cukinie
  • 200 g fety
  • liście bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić komosę ryżową z warzywami i kurczakiem?

Do dużego garnka wlewamy wywar drobiowy i wsypujemy komosę ryżową. Zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dusimy przez 5 minut. Wcześniej pokrojone kawałki kurczaka podsmażamy na patelni przez 5 minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Do całości dodajemy pomidorki i pokrojoną cukinię. Dusimy przez 5 minut. Spryskujemy sokiem z cytryny i dodajemy pokrojoną fetę. Tak przygotowane danie z quinoa ciekawie komponuje się z dodatkiem posiekanej kolendry.

Sałatka z komosą ryżową: przepis

Oto składniki na sałatkę z komosą ryżową:

  • szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • sok z limonek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść pomidorków koktajlowych
  • puszka fasoli
  • posiekany pęczek pietruszki
  • 3 cebule dymki

Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową?

Komosę ryżową zagotowujemy w dużym rondlu z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut do miękkości. Następnie odstawiamy całość do wystygnięcia. Doprawiamy oliwą z oliwek oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Pomidorki koktajlowe przepoławiamy i dokładamy do komosy. Cebulę dymkę kroimy w piórka i dorzucamy do sałatki.  Miksujemy wszystko z fasolką z puszki. Tak przygotowana sałatka z komosy ryżowej idealnie pasuje na obiad lub lunch do pracy.

Sprawdź inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)