Kiedy solić?

Czy wiecie kiedy należy solić zupę, czy ziemniaki? Na początku, w trakcie, czy na samym końcu gotowania?

Czy wiecie kiedy należy solić zupę, czy ziemniaki? Na początku, w trakcie, czy na samym końcu gotowania?

Kiedy solić?

  • Większość zup soli się mniej więcej na jedną trzecią czasu przed zakończeniem gotowania. Rosół i buliony warzywne należy solić mniej więcej na jedną trzecią po rozpoczęciu gotowania, jeżeli posolimy na początku gotowania będą esencjonalne i smaczne, ale nieco mętne.
  • Ziemniaki powinno solić się przed rozpoczęciem gotowania. Najlepiej, gdy posoloną wodę odstawimy na godzinę, aby sól się w niej rozpuściła. Potem mieszamy ją i dopiero wtedy wrzucamy ziemniaki.
  • Warzywa strączkowe takie jak groch, soja, fasola, należy solić tuż przed końcem gotowania. Jeśli posolimy na początku, to mimo długiego gotowania, warzywa i tak pozostaną twarde.
  • Produkty gotowane na parze najlepiej solić dopiero, gdy są już gotowe. Posolone wcześniej tracą soczystość i część wartości odżywczych.
  • Sałatki ze świeżych warzyw, należy solić dopiero przed podaniem, aby nie puszczały soku.
  • Mięso smażone, duszone lub gotowane powinno się solić 30 min. przed końcem przyrządzania.
  • Ryby powinno się solić kilka minut przed obtaczaniem w mące.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/miesiąc temu
Czy Pani Kasia to nie mowic po polskiemu bo ą i ę to tak nadużywa że się niedobrze robi i żadna potrwa nie smakuje...bułkęę przez bibulkęę... aż araby się smiejąą
/2 lata temu
Co do ziemniaków to soli się rożnie. Wg "babcinych nauk" - młode ziemniaki solimy pod koniec gotowania, natomiast stare ziemniaki solimy na początku gotowania.
/3 lata temu
słyszałem wypowiedź dietetyka. Ziemniaki powinno się solić na końcu gotowania !!!
POKAŻ KOMENTARZE (1)