POLECAMY

Moc smaku zaklęta w niewielkim rozmiarze - sprawdź nasze przepisy z użyciem kaparów

Kapary to specjał znad Morza Śródziemnego, który z chęcią dodajemy do sałatek i innych dań – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
Moc smaku zaklęta w niewielkim rozmiarze - sprawdź nasze przepisy z użyciem kaparów fot. Fotolia

Właściwości kaparów

Kapary to źródło flawonoidów oraz antyoksydantów. Spożywając je zabezpieczamy się przez rakiem skóry oraz niedoskonałościami.

Zawierają dodatkowo żelazo, wapń oraz miedź. Wapń wspomaga budowanie zdrowych i mocnych kości oraz zębów.

Dodatkowo są bogate w witaminę A, K, niacynę oraz ryboflawinę. Witamina A wzmacnia wzrok i wyostrza widzenie nocą. Pomaga zwalczać infekcje oraz zwiększyć wydajność systemu odpornościowego.

Osoby, których dieta bazuje na większej ilości mięsa powinny spożywać kapary, które  redukują szkodliwe substancje oraz produkty obfitujące w tłuszcz.

Do czego wykorzystać kapary?

Kapary najczęściej dodają słonego smaku sałatkom, dressingom, sosom oraz daniom głównym.  Najczęściej wykorzystywane są do makaronu putanesca lub kurczaka w stylu piccata.

Podawane w postaci pikli w Indiach służą jako dodatek lub przystawka do innych dań. Doskonale komplementują ryby, w tym łososia lub dorsza w delikatnym sosie.

Poprzez dodatek octu, uzyskujemy głębię smaku i aromatu, pozwalając całkowicie rozwinąć się kompozycjom smakowym.

Sos z kaparów

Oto składniki na sos z kaparów:

  • 2 łyżeczki kaparów
  • 5 łyżeczek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos z kaparów?

Kapary dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i przecedzamy za pomocą małego sitka. Siekamy je na mniejsze kawałeczki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Ścieramy skórkę z cytryny i przeciskamy czosnek przez praskę. Kapary podsmażamy na maśle i dodajemy resztę składników. Podlewamy sokiem z cytryny. Gotujemy przez około minutę. Sos możemy urozmaicić posiekaną pietruszką. Tak przygotowany sos idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem lub z grillowaną rybą.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
Kto to pisze?! "Doskonale komplementują ryby (...)"? Trzeba było od razu napisać, że kapary prawią komplementy rybom!