Jedz strączki

Jesień i zima to doskonały czas na warzywa strączkowe. Są pożywne, tanie a jednocześnie zdrowe.
/ 16.03.2006 16:57
 
Nasionami fasoli, soi, soczewicy możesz wzbogacić zupę, zapiekankę albo sałatkę. Dzięki temu odkryjesz nowy smak dobrze już znanych ci potraw.

Suche nasiona roślin strączkowych mają wiele zalet. Zawierają dużo wartościowego białka. Są dość kaloryczne, dzięki czemu szybko zaspokajają głód. Dostarczają błonnika i soli mineralnych. Są bogate w składniki, które obniżają poziom złego cholesterolu i zapobiegają nowotworom. Inną ich zaletą jest trwałość - można je przechowywać nawet rok. Żeby po zjedzeniu potraw z warzywami strączkowymi nie przytrafiły się nam problemy z żołądkiem, trzeba je odpowiednio przyrządzić: najpierw namoczyć (dzięki temu skróci się też czas gotowania), odlać wodę, zalać nową i gotować w garnku z uchyloną pokrywką. Warto je również przyprawić cząbrem, majerankiem lub kminkiem.

Groch - najczęściej kupujemy groch łuskany, żółty lub zielony. Można z niego ugotować pożywną, gęstą zupę, zrobić pastę do pieczywa.
Ciecierzyca - ma lekko orzechowy smak i po ugotowaniu zachowuje jędrność. Sprawdza się jako składnik sałatek, zapiekanek, potraw jednogarnkowych. Robi się z niej purée, nadziewa paszteciki. W Indiach gotuje się ją z ostrymi przyprawami, np. chili, curry.
Soczewica - może być brązowa, zielona, żółta lub czerwona. Ta ostatnia jest bardzo dekoracyjna, ale szybko się rozgotowuje. Brązowa ma delikatny smak i jest jędrna, dobra do potraw mielonych. Soczewica nie wymaga namaczania. Dodaje się ją do zup, sałatek, podaje na obiad z porcją surówki, robi purée. Wzbogaca się nią wegetariańskie pieczywo.
Fasola - jej wielkość i kolor zależą od odmiany. Nadaje się na zupy, potrawy jednogarnkowe, do duszenia w sosie (np. po bretońsku w pomidorowym), z mięsem.
Soja - żółta, czerwona lub czarna. Wymaga długiego gotowania, ma słodkawy smak. Dobra do zup, potraw duszonych, potrawek, sałatek. Można z niej robić nadzienie do pasztecików.

Spróbuj czegoś nowego!
Kotleciki sojowe
- 40 dag soi
- 10 dag płatków owsianych
- cebula
- olej
- jajko
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- tarta bułka

Soję namoczyć, zmienić wodę, ugotować, zemleć,
płatki zalać wrzącą wodą, odstawić, by napęczniały,
cebulę zeszklić na oleju,
soję wymieszać z płatkami, cebulą, jajkiem i natką, przyprawić solą i pieprzem,
formować kotleciki, panierować w tartej bułce, smażyć na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA