Koralowe dary jesieni - sprawdź nasze przepisy z jarzębiną

Jarzębina to jesienny przysmak idealny do przygotowania dżemów lub nalewki – sprawdź nasze przepisy!

/ miesiąc temu
Koralowe dary jesieni - sprawdź nasze przepisy z jarzębiną fot. Fotolia

Jarzębina to nieocenione bogactwo witaminy C, B i PP. Działa przeciwzapalnie i moczopędnie. Doskonale wpływa na odporność podczas okresu przeziębień i grypy. Dżemy przygotowane z dodatkiem jabłek lub aronii świetnie komponują się na kanapce lub naleśnikach. Sprawdź nasze przepisy na dania z jarzębiny!

Nalewka z jarzębiny

Oto składniki na nalewkę z jarzębiny:

  • owoce jarzębiny
  • spirytus lub wódka
  • 5 łyżek cukru

Jak zrobić nalewkę z jarzębiny?

Jarzębinę dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie lekko ugniatamy za pomocą tłuczka. Przesypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Zamykamy szczelnie i odkładamy przynajmniej na okres 6-8 miesięcy. Tak przygotowana nalewka z jarzębiny jest świetnym remedium na przeziębienie. Idealnie pasuje do dań z drobiu oraz jagnięciny.

Dżem z jarzębiny

Oto składniki na dżem z jarzębiny:

  • 2 kilo jarzębiny
  • 2 kilo jabłek
  • 300 g cukru

Jak zrobić dżem z jarzębiny?

Jarzębinę oraz jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obieramy skórkę z jabłek i kroimy je na mniejsze kawałki. Podprażamy na patelni razem z jarzębiną przez około 20 minut do miękkości. Następnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy przez około 30 minut. Tak powstały dżem wkładamy do słoików i wekujemy. Smakuje przepysznie z dodatkiem cynamonu. Idealny dodatek do kanapek oraz naleśników.

Wino z jarzębiny

Oto składniki na wino z jarzębiny:

  • 2 kilo jarzębiny
  • kilogram cukru
  • 300 ml soku z winogron
  • sok z cytryny
  • łyżeczka pektyny
  • saszetka drożdży winnych
  • laska cynamonu
  • 3 litry gorącej wody

Jak zrobić wino z jarzębiny?

Jarzębinę dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie miażdżymy za pomocą tłuczka. Gotujemy wodę z cukrem do rozpuszczenia. Następnie zalewamy jarzębinę i przekładamy do większego naczynia. Odstawiamy do schłodzenia. Dolewamy sok z winogron i sok z cytryny. Dodajemy pektynę i drożdże winne. Pozostawiamy do fermentacji na kilka miesięcy. Po tym czasie przelewamy przez sitko do butelek i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane wino jest ciekawym dodatkiem do dań z drobiu lub wieprzowiny.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)